Autorităţile judeţene, îngrijorate de slaba încasare a impozitelor

Nivelul colectării de taxe şi impozite locale de către primăriile sălăjene îi nemulţumeşte pe reprezentanţii administraţiei judeţene. Vicepreşedintele CJ Sălaj, Csoka Tiberiu, a tras un semnal de alarmă, miercuri, în cadrul unei întâlniri cu edilii din judeţ, asupra riscurilor la care se expun unităţile administrativ-teritoriale dacă timp de doi ani consecutiv nu reuşesc să încaseze cel puţin 95 la sută din veniturile pe care şi le-au propus.
„Am făcut o analiză a veniturilor obţinute, în primele nouă luni ale anului, de către comunele din judeţ. Deşi în majoritatea, nivelul impozitelor pentru 2013 s-a majorat cu 16 la sută, încasările nu sunt la nivelul normal. Ba chiar pot spune că stăm foarte, foarte rău cu încasările comunelor care au şi alte venituri decât cele din impozitele şi taxele locale. Celelalte s-au străduit cât de cât să colecteze impozitele”, a precizat oficialul sălăjean. Potrivit spuselor sale, unele comune au încasat mai puţin de jumătate din suma colectată în 2012.
Csoka a reamintit edililor că este în vigoare o prevedere legală potrivit căreia administraţiile locale care nu reuşesc să încaseze, timp de doi ani consecutiv, minim 95 la sută din veniturile pe care şi le-au propus, nu-şi vor putea majora bugetul pentru anul următor. În 2013, într-o astfel de situaţie s-au regăsit cinci comune. De asemenea, primăriile în cauză ar putea fi penalizate în ceea ce priveşte sumele pe care le vor primi în 2014 pentru echilibrarea bugetelor.
„Veţi fi penalizaţi la sumele de echilibrare proporţional cu gradul de neîncasare a veniturilor proprii. Mai aveţi timp, până la sfârşitul anului, încercaţi să rezolvaţi situaţia, să colectaţi sumele, astfel încât anul viitor să nu primiţi penalizări”, i-a atenţionat vicepreşedintele CJ Sălaj pe primari.

Alte articole

Leave a Comment