Aproape 200 de sălăjeni au îngheţat stând la coadă, pentru banii de la „Casa Verde”

Aproape 200 de oameni au aşteptat înfriguraţi, luni dimineaţă, deschiderea ghişeelor Agenţiei pentru Protecţia Mediului Sălaj, pentru a-şi putea depune dosarele în cadrul programului „Casa Verde Clasic”. Unii dintre aceştia şi-au petrecut noaptea pe scările instituţiei.
Luni, 10 octombrie, s-a dat startul sesiunii de depunere de dosare prin programul „Casa Verde”. Judeţului Sălaj i-au fost alocaţi 669.083 de lei, bani care se distribuie în baza principiului „primul venit, primul servit”. Pentru a fi siguri că au şanse să obţină finanţare, unii sălăjeni s-au aşezat la coadă încă de duminică dimineaţă. Primii solicitanți s-au postat în fața Agenției încă de la ora 10, la puțin timp după fiind întocmită o listă în ordinea sosirii. Pentru o mai bună organizare, din trei în trei ore s-a făcut prezența, cei care au fost puşi absenţi de două ori fiind eliminaţi din listă.
În aceste condiţii, nu este de mirare că oamenii au ales să îşi petreacă noaptea în stradă, înfruntând temperaturile aproape de îngheţ. Toţi s-au pregătit temeinic pentru a face facă frigului: s-au înbărcat gros, s-au învelit cu pături şi, din când în când, s-au încălzit în autoturismele pe care şi le-au parcat în zonă.
Contactaţi, reprezentanţii APM Sălaj ne-a declarat că dosarele sunt preluate în ordinea listei întocmite de către solicitanţi, pentru a nu exista nicio suspiciune. „Dosarele se preiau începând cu ora 8, până în momentul în care sistemul informatic pe care îl folosim în acest sens va indica epuizarea fondurilor alocate Sălajului”, a precizat directorul instituţiei, Aurica Grec. Potrivit spuselor sale, lucrătorii Agenţiei verifică dacă dosarele sunt complete şi introduc datele solicitantului în sistem, evaluarea respectivelor dosare urmând să fie realizată de către Agenţia Fondului de Mediu.
Fondul alocat Sălajul s-a epuizat în jurul orei 14, odată cu înregistrarea în sistem a celui de-al 112-lea dosar. Ceilalţi 77 de sălăjeni au rămas cu buzele umflate şi cu frigul în oase.

Maxim 6.000 de lei pentru instalarea de panouri solare

Programul „Casa Verde Clasic” a fost lansat după o pauză de cinci ani şi oferă finanţare prin Administratia Fondului pentru Mediu pentru instalarea, înlocuirea sau completarea sistemelor de încălzire clasice cu cele care folosesc energie verde, regenerabilă. Bugetul alocat pentru întreaga ţară este de 94 de milioane de lei, din care 60 de milioane sunt destinate populaţiei şi 34 de milioane persoanelor juridice.
Prin “Casa Verde” sunt finanţate instalarea panourilor solare nepresurizate (în limita a 3.000 de lei), instalarea panourilor solare presurizate (în limita a 6.000 de lei) şi instalarea pompelor de căldură, exclusiv pompele de căldură aer-aer (maxim 8.000 de lei).
Prin reluarea programului, autorităţile urmăresc încurajarea populaţiei să folosească sisteme de încălzire verzi în locuinţele proprii. După ce şi-au depus dosarele, solicitanţii trebuie să urmărească site-ul Administraţiei Fondului de Mediu pentru a afla dacă a fost acceptţit sau nu în Program. În cazul unui răspuns pozitiv, urmează semnarea contractului de finanţare, demararea lucrărilor şi, în final, depunerea cererii de decontare a lucrărilor în termen de maximum 12 luni de la data semnării contractului de finanţare. Pentru semnarea contractului, beneficiarul are la dispoziţie maxim 60 de zile de la publicarea pe site-ul AFM a listei cu agenţiile teritoriale care au intrat în posesia contractelor.

Alte articole

2 Thoughts to “Aproape 200 de sălăjeni au îngheţat stând la coadă, pentru banii de la „Casa Verde””

  1. Anonim

    Solicitanti Luicna Bode si Radu Capilnasiu au stat la rand? Sau au intrat prin spate?

  2. pt Anonim

    Probabil ca nu au depus dar asta e o practica a PSD – ALDE vezi cazul TARICEANU

Leave a Comment