Angajatorii primesc sume mari de bani dacă angajează proaspăt-absolvenţi de facultate

Companiile care angajează tinerii proaspăt absolvenţi de facultate vor primi de la stat 1.350 lei în fiecare lună, faţă de 750 lei cât primesc în prezent. Totodată, suma pe care angajatorii o vor primi de la stat pentru fiecare persoană pe care o formează într-o meserie va creşte de la 300 lei lunar în prezent, la 1.125 lei lunar, potrivit unui proiect de lege al Executivului.  Proiectul de lege al Guvernului Grindeanu menţine propunerea Guvernului Cioloş prin care suma acordată lunar creşte de la 300 lei în prezent, până la 1.125 lei, pe toată perioada de derulare a contractului de ucenicie, angajatorilor care formează tineri într-o anumită meserie.

Banii vor fi asiguraţi din fonduri externe nerambursabile şi din fondurile publice aprobate în bugetul asigurărilor pentru şomaj. Proiectul de lege al Guvernului Grindeanu renunţă la articolul de lege prin care Guvernul precedent propunea acordarea de prime cuprinse între 500 lei şi 750 lei tinerilor care au absolvit programul de ucenicie. Totodată, prevederea propusă de fostul Guvern care acorda coordonatorului de ucenicie o primă în valoare de 500 lei neimpozabili pe lună, pe întreaga perioadă de implementare a contractului de ucenicie, nu va mai fi valabilă. Cu toate că proiectul de lege prevede ca două tipuri de programe de ucenicie să fie mai scurte cu un an decât în prezent, sumele totale pe care le vor încasa de la stat angajatorii care învaţă tinerii o meserie vor fi mai mari decât cele primite în prezent. 

De exemplu, dacă acum un angajator primeşte de la stat pentru un ucenic 7.200 lei reprezentând 300 lei lunar pentru o perioadă de doi ani, după ce va fi adoptat acest proiect de lege, angajatorul va încasa de la stat pentru acelaşi ucenic în total 13.500 lei (adică 1.125 lei lunar pe o perioada de 12 luni). Angajatorul va beneficia prin noua lege de suma de 1.350 lei lunar, pe toată durata derulării contractului de stagiu, pentru fiecare stagiar proaspăt absolvent de facultate pe care îl angajează. În prezent, angajatorii primesc câte 750 lei lunar pentru fiecare stagiar pe care îl formează. Banii vor fi asiguraţi din fonduri externe nerambursabile şi din fondurile publice aprobate în bugetul asigurărilor pentru şomaj. Creşterea sumei acordate lunar angajatorilor care primesc stagiari a fost iniţial propusă de Guvernul Cioloş (în proiectul de OUG care nu a mai fost adoptat) şi este menţinută în proiectul de lege al actualului Guvern.

Leave a Comment