Afacerile mici vor fi taxate „la sânge”

De anul viitor, salariaţii care au şi un PFA vor plăti, pe lângă impozitul pe venit, şi contribuţii sociale pentru activitatea pe care o desfăşoară ca freelancer.

2016 pune o şi mai mare povară pe veniturile celor care au mici afaceri sau care sunt şi angajaţi, şi persoane fizice autorizate. Acum, cei care lucrează şi pe cont propriu plătesc doar contribuţia pentru sănătate, de 5,5 la sută, şi impozitul pe venit, de 16 a sută. După ce noul Cod Fiscal va intra în vigoare, vor avea de plătit o taxă în plus la pensii – CAS de 10,5 la sută pentru ambele câştiguri -, ceea ce înseamnă că mai bine de 30 la sujtă din veniturile unui PFA ar urma să meargă la stat, faţă de doar 20 la sută cât este impozitul în prezent.
Mai mult, PFA-urile vor putea obţine autorizare pentru maximum trei tipuri de activităţi. Economiştii estimează că zeci de mii de PFA-uri vor dispărea în primele luni de la intrarea în vigoare a Codului Fiscal din cauza taxelor mult prea mari introduse pentru persoanele fizice. Ca să scape de aceste taxe, singura soluţie va fi să închidă PFA-urile şi să deschidă microîntreprinderi.

Leave a Comment