Un zălăuan și “regina” lui: povestea „Daciei” pentru care timpul a stat în loc

Frumoasă, distinsă, elegantă. Deși trecută de prima tinerețe – având 32 de ani – bijuteria rubinie a zălăuanului nostru își poartă cu eleganță… roțile pe drumurile României, stârnind admirație și zâmbete nostalgice din partea altor șoferi ori a trecătorilor. Privind această Dacie, model 1310 TX, produsă de Uzina de Autoturisme Pitești, cu greu te poți obișnui cu ideea că are o vechime de peste trei decenii judecând, firește, după felul în care a fost întreținută, îngrijită și păstrată.

Dacia 1310 an de fabricație 1986 are o poveste deloc complicată, dar care poartă în „paginile” ei grija pentru frumos, pasiunea și fascinația pe care un astfel de obiect le impune de la sine, cu aceeași putere, chiar și după trei decenii.

„Am cumpărat acest autovehicul în urmă cu un an și jumătate, de la un alt zălăuan pasionat, care, la rândul său, o achiziționase de undeva din Ungaria, în urmă cu zece ani. Mașina a fost foarte bine întreținută, atât la interior, așa cum se poate observa și din fotografii, cât și la exterior.

Pentru ca un autoturism atât de vechi să mai poată circula în legalitate, este nevoie de condiții speciale, stricte, ce trebuie îndeplinite. Această Dacie le-a avut și iată că am reușit să o înscriu în circulație, fiind, de altfel, prima mașină din Sălaj înscrisă în circulație întâi, iar mai apoi înscrisă în Retromobil Club România, îndeplinind, și pe acest segment de cerințe, toate condițiile impuse.

Este o mașină frumoasă și funcționează, aș spune, perfect. Îmi face plăcere să mă deplasez cu ea nu doar aici, acasă, ci și în multe localități din țară, acolo unde de fiecare dată sunt oprit și felicitat pentru ea. Oamenii sunt curioși, întreabă, o fotografiază, iar acest lucru mă bucură. Particip, totodată, la diverse evenimente de profil, la întruniri, expoziții auto retro, am intrat în legătură cu pasionați în domeniu și cu deținători ai unor autoturisme vechi sau chiar mai vechi decât Dacia mea. E un sentiment plăcut!” ne-a spus Marius Filip, proprietarul acestui autovehicul deosebit.

În urmă cu zece zile, Marius a reușit să obțină și valorosul “Atestat de vehicul istoric”, din partea Retromobil Club România, o organizație cu peste 20 de ani vechime, urmând ca peste câteva zile să ajungă cu “bătrâna” Dacie 1310 TX la Registrul Auto Român, conform programării obținute.

Acest model este cu atât mai special cu cât a avut o producție de scurtă durată, pe parcursul unui singur an. Modelul are toate elementele cromate, bare, mânere, ștergătoare, streașina existentă deasupra ușilor și are pozițiile laterale Lucas pe aripile din față de culoare galbenă, iar în partea din spate de culoare roșie.

Cu un interior în care se regăsesc, în proporție de peste 90 la sută, elementele originale, surprinzător de silențioasă și cu sunetul specific al motorului de Dacie, un “zgomot” care, multora dintre noi ne aduce aminte de anii copilăriei sau cei ai tinereții, “regina” zălăuanului Marius Filip continuă să-i surprindă extrem de plăcut pe cei care poate nici nu au văzut vreodată în realitate, o Dacie cu o astfel de vechime și își continuă totodată drumurile, deloc scurte, spre bucuria stăpânului, a familiei lui, dar și a celor care iubesc autoturismele de epocă.

Aripa timpului a fost blândă cu ea pentru că și timpul, în ireversibila lui trecere, a înțeles, se pare, că blândețea este gestul cel mai potrivit în fața unui obiect unic, atât de frumos.

 

 

Alte articole

One Thought to “Un zălăuan și “regina” lui: povestea „Daciei” pentru care timpul a stat în loc”

  1. Anonim

    Eu am o Dacie 1300 de 40 de ani, urcă lejer pe Andrei Mureșanu. Sunt curios dacă d-l Filip va beneficia de scutire pe impozit la Primărie, cum prevede legea. Mie,cei de la Primărie mi-au spus că trebuie să treacă 50 de ani de la prima fabricație, numai că legea spune altceva !

Leave a Comment