Un nou circuit turistic organizat de Primăria Zalău: “Haidaț’ cu noi în excursie!”

Primăria Municipiului Zalău, prin Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Zalău vă propune pentru ziua de sâmbătă, 23 februarie, de la ora 10,  o excursie în împrejurimi, pe traseul Zalău – Jac – Gârbou – Solomon – Bălan – Zalău, cu vizitarea următoarelor obiective turistice: Șura de la Jac, comuna Creaca; Atelierul meșterului clopar, Augustin Mureșan din Gârbou; Atelierul meșterului cojocar, Zaharie Rusan, din Solomon; Biserica de lemn „Sfinții Arhangheli Mihail și Gravril” și Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului”, din Bălan.

Devenit deja o tradiție, „Circuitul anotimpurilor”, din anul 2019, începe cu o călătorie spre partea estică a județului Sălaj. Organizatorii evenimentului îi așteaptă pe toți iubitorii de drumeții și călătorii, să participle la acest eveniment.

“Datina locurilor pe care le vom vizita, dar și povestea lor, ne vor îmbogăți sufletește.

La Șura de la Jac vom descoperi colecția etnografică a satului și vom cunoaște poveștile locului. Mergem să vedem ceva frumos închinat Domnului și unde timpul chiar stă pe loc: Biserica de lemn „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” și Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului”, din Bălan.

Și, pentru că oamenii sfințesc locul, vom avea posibilitatea să „furăm” meserie de la adevărații meșteri și producători din județ. Unul dintre aceștia este și badea Augustin care, cu mâinile sale dibace, confecționează vestitele clopuri din paie și talaș. Ați auzit cumva de badea Zaharie din Solomon? Dacă nu, vă spunem noi. Zaharie Rusan este printre ultimii meșteri cojocari din județul nostru, iar noi, în cadrul acestei excursii, vom avea prilejul să îi călcăm pragul casei unde îi vom admira creațiile.

Această acțiune este organizată de Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Zalău și este parte a proiectului ,,Circuitul Anotimpurilor”, prin care ne propunem promovarea Municipiului Zalău ca punct de plecare pe diferite trasee turistice din județ. Acest circuit îl organizăm pentru anotimpul iarna, urmând ca, în anotimpurile următoare, să mergem în zone care sunt cele mai frumoase în acea perioadă”, se arată în materialul de promovare întocmit de reprezentanții municipalității

Costurile, care vor fi suportate individual de către fiecare turist, sunt cele de transport, în valoare de 25 lei. Excursia va fi organizată pentru un grup de 32 de persoane. Vă așteptăm să vă înscrieți la Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Zalău, situat în Clădirea Transilvania, Piața Iuliu Maniu nr. 4 – 6, zilnic, între orele 9 – 17, până în 21 februarie. Program:  ora 09:45 – Punct de întâlnire: Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Zalău, ora 10:00 – Plecare din Zalău, ora 10:30 – Șura de la Jac, comuna Creaca, ora 11:35 – Vizită atelierul meșterului clopar, Augustin Mureșan, din Gârbou, ora 12:10 – Vizită atelierul meșterului cojocar, Zaharie Rusan, din Solomon, ora 13:30 – Biserica de lemn „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” și Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului”, din Bălan,ora 15:00 – Întoarcere în Zalău.

 

 

Alte articole

Leave a Comment