Scandal monstru în lumea modei: un brand internațional de lux acuzat că ar fi furat… cojocelul bihorean

Un scandal de proporții a izbucnit în aceste zilei în lumea modei de lux, după ce reprezentanții unei asociații bihorene a descoperit că brandul de lux Christian Dior a copiat sută la sută modelul unui cojoc tradițional din Țara Beiușului, județul Bihor, și l-a inclus în colecția ce urmează să fie lansată în această vară. Reprezentanții asociației Terra Beiusensis, au semnalat pe pagina de Facebook asemănarea izbitoare dintre modelul realizat de celebra casă de modă Christian Dior și cojocul binşenesc. Reprezentanții asociației compară fotografiile celor două articole iar asemănarea este, într-adevăr, una evidentă.

„Mă plimbam în unul din cele mai mari şi mai luxoase cazinouri din lume, în Singapore, şi bineînţeles magazinul Dior este nelipsit, la fel cum sunt toţi ceilalţi << creatori >> de modă prezenţi, de la Versace la Yves Saint Laurent. Dar la Dior ceva m-a lovit greu, pe mine, pruncul din Binş născut pe strada Şcolii şi crescut pe Aleea Moţilor. A fost un suman din colecţia anului acesta 2017 care se vinde în jur la 35.000 de dolari, da, aţi auzit corect, ăsta e preţul. Problema din punctul meu de vedere e că-i copiat cu neruşinare după cojocul nostru binşenesc, sută la sută în modele şi amplasament”, este mesajul afișat pe pagina de Facebook a organizației Terra Beiusensis .

Casa Dior nu a făcut deocamdată nicio precizare cu privire la acest incident. Incidentul de la Dior vine după doar o săptămână de la un alt scandal de proporții având același subiect.

Creatoarea de modă Tory Burch este acuzată de o altă organizație, La Blouse Roumanie, că a furat cusătură cu cusătură, modelul unei haine tradiționale românești din secolul trecut, expusă la Muzeul de Artă Metropolitană din New York. Scandalul a luat o amploare neobișnuită, mii de utilizatori Facebook acuzând designerul de furt, dar și de lipsă de respect, pentru faptul că toate comentariile și dovezile prezentate au fost șterse sistematic de pe pagina de socializare a creatoarei de modă. Burch a revenit la gânduri mai bune zilele trecute, cu o postare pe pagina sa de socializare prin care a modificat întreaga descriere a colecției, adăugând, așa cum ar fi fost firesc de la început creditul cuvenit portului tradițional din România: „(…) o colecție inspirată din hainele și frumoasele cusături românești ale secolului trecut.”

 

foto: Facebook

Alte articole

One Thought to “Scandal monstru în lumea modei: un brand internațional de lux acuzat că ar fi furat… cojocelul bihorean”

  1. Anonim

    Tory Burch e cam nedusa la church… Rusini-k.

Leave a Comment