Sălăjenii stabiliţi în Colorado s-au întâlnit la Festivalul Românesc din Lakewood

Sute de români stabiliţi peste Ocean, în statul Colorado, inclusiv zălăuani, au luat parte la cea de a XXII-a ediţie a Festivalul Românesc din Lakewood. În cadrul  evenimentului, desfăşurat la finalul săptămânii trecute, români emigranţi în Statele Unite ale Americii  (SUA) au avut ocazia de a pregăti şi gusta preparate culinare specifice, de a asculta muzică românească, dar şi de a petrece împreună clipe de neuitat. Printre participanţii la acest festival s-a numărat şi cunoscutul  atlet zălăuan Monel Sabou, stabilit de aproximativ doi ani în SUA în statul Colorado.  Potrivit acestuia, implicați la acest  festival au fost aproximativ 450 de persoane, iar peste 250 de persoane au gustat din preparatele culinare pregătite de voluntarii proiectului. Festivalul Românesc din Colorado a fost organizat de ”Romanian American Freedom Alliance” – ”Alianța Română Americană pentru Libertate” o societate non-profit cu scop umanitar şi educaţional, înființată în statul precizat în anul  1990, imediat după căderea regimului comunist.

Gusturi românești, în Lakewood

”După o pauză de  trei ani în care nu a mai fost organizat acest festival,  anul acesta românii din Colorado s-au mobilizat și au reluat Festivalul Românesc. Dacă edițiile precedente au fost organizate în Boulder, un oraș celebru pentru numărul mare de sportivi – atleți și cicliști – din toată lumea care vin să se antreneze aici pentru competițiile majore, anul acesta festivalul a avut loc în premieră, în Lakewood – o localitate aflată în imediata apropiere a orașului Denver – capitala statului Colorado.  La ediţia din acest an a fost în premieră muzică live, iar frâiele organizării au fost <<preluate>> de Cosmina Bărbat. Este o ardeleancă din județul Alba care a emigrat în SUA  în urmă cu aproape 20 de ani. Alături de Cosmina s-au implicat  alte 35-40 de persoane care au pus umărul la organizarea uneia din cele mai frumoase ediții a Festivalului Românesc din Colorado”, a precizat zălăuanul prezent la festival – Monel Sabou. În cadrul festivalului a avut loc şi un spectacol de muzică populară susţinut de interpretul Petru Paladi, dar şi dansuri populare tradiţionale oferite de trupele de dans “Hora Românească” și “Balkanica”. La Festivalul Românesc din Colorado s-au bucurat nu doar sălăjeni, ci şi români și moldoveni de peste Prut, precum și cetățeni americani și din alte țări ale lumii. De precizat este faptul că la Festivalul Românesc din Colorado s-a organizat special o expoziţie de costume populare din diferitele zone ale României. ”Aici,  în America, departe de casă şi de locurile foarte dragi,  există o Românie mai mică, cu români adevăraţi care simt româneşte, trăiesc româneşte, iubesc româneşte şi mai mult decât atât, sunt mândri că sunt români. A fost un festival de neuitat care ne-a oferit şansa revederii cu români, cu sălăjeni, în special cu zălăuani. Alături de mine, din Zalău, au mai fost Mariana Ghile, Marius Coste şi Mihai Jurcău. Au fost momente cu adevărat românești, de neuitat”, a adăugat Monel Sabou.

Alianța Română Americană pentru Libertate

Alianța Româno-Americană pentru Libertate este o organizație non-profit înființată în Colorado în 1990 după prăbușirea regimului comunist din România. Misiunea sa este atât umanitară, cât și educativă. Obiectivul principal al RAFA este de a ajuta copiii și familiile nevoiașe din România, precum și de a furniza materiale și echipamente medicale spitalelor românești. Un festival anual românesc din centrul orașului Boulder strânge fondurile pentru aceste eforturi. În plus, festivalul prezintă populației locale diverse aspecte ale culturii românești prin dansuri populare, mâncăruri etnice și artefacte. Te poți aștepta la atmosfera tradițională românească, incluzând mâncăruri tradiționale românești, muzică tradițională, spectacole de dansuri populare ale grupurilor locale de dans popular, precum și cabine informaționale despre bogata istorie și cultură a României.

Alte articole

One Thought to “Sălăjenii stabiliţi în Colorado s-au întâlnit la Festivalul Românesc din Lakewood”

  1. Anonim

    Da, da, se cam părăsește mioritica „gură de rai”!

Leave a Comment