La acest final de săptămână, teatru de vară cu intrare liberă în localităţile Domnin, Bocşa şi Bobota

Cravana Cultură’n Șură revine la acest final de săptămână pe meleaguri sălăjene. În fiecare vară,  o trupă formată din actori profesioniști traversează țara în lung și-n lat aducând magia teatrului în cele mai neașteptate locuri. Șurile și curțile sătenilor, grădinile și parcurile de vară devin pentru o seară săli de spectacol. ”Doctor fără voie” de Moliere, un text clasic scris acum mai bine de 600 de ani își demonstrează actualitatea în montarea regizorului Victor Olăhuț. Spectacolul a fost premiat în cadrul Festivalului Internațional de Teatru ”Atelier” ediția 2018. Cultură’n Șură are o istorie veche în relația cu județul Sălaj: în șură la badea Florea al lui Juvri din comuna Hida a pornit, în urmă cu şapte ani, proiectul care a dus, de atunci, teatrul în alte zece județe din țară. Centrul de Cultură și Artă al județului Sălaj, prin managerul său, Daniel Săuca, a sprijinit această inițiativă încă de pe vremea când era doar o idee a regizorului Victor Olăhuț. Tot în aceeași perioadă, Tur Cento Trans și-a arătat susținerea pentru educație prin cultură în mediul rural. În această ordine de idei, era firesc pentru Cultură’n Șură să revină în Sălaj pentru a continua o misiune începută în anul 2013.

Trei sate noi vor fi puse pe harta Cultură’n Șură

Marca, Cristolț, Valcău de Sus şi Cheud sunt doar câteva din satele în care s-au jucat an de an, spectacole de teatru clasice sau contemporane. La sfârșitul săptămânii 9-11 august, trei sate noi vor fi puse pe harta Cultură’n Șură. Este vorba despre satele: Domnin, Bocșa și Bobota. Asociația a făcut un apel pe pagina de facebook.com/culturansura pentru a căuta șuri potrivite și gazde primitoare, iar în urma acestuia au fost stabilite noile locații de desfășurare a proiectului. Reacția în mediul online a fost una deosebită, arătând interesul pe care acest proiect îl are în Sălaj, atât din partea persoanelor fizice cât și din partea autorităților locale, dispuse să își acorde sprijinul. Teatrul de vară la țară are următorul program: vineri – 9 august, ora 21:00 – Domnin, la Ionu Văsălichii Domniți; sâmbătă – 10 august, ora 21:00 – Bocșa, la familia Ciobanca şi duminică – 11 august, ora 21:00 – Bobota, la Șoni Pocăitului. Actorii Marin Grigore, Ioana Rufu, Marius Costache, Iulian Gliță, Bogdan Costea, Lavinia Cosma și Florentina Năstase dau viață personajelor din celebra satiră comică ”Doctor fără voie” de Molière în regia lui Victor Olăhuț. Spectacolul este o reinterpretare modernă a piesei clasice, în care se caută răspunsul la întrebarea:  ”În ce măsură haina îl face pe om, sau, în cazul nostru – halatul pe medic?” În timpul zilei, actorii trupei vor susține ateliere de teatru pentru copii. Intrarea la spectacol și participarea la ateliere sunt gratuite.Programul caravanei poate fi urmărit și pe site-ul www.culturansura.ro și pe pagina de facebook.com/culturansura.

În cadrul proiectului ”Teatru de vară la țară” au fost susținute deja şase reprezentații gratuite ale spectacolului ”Doctor fără voie” în județele Dâmbovița, Vâlcea și Sibiu. Sălajul încheie acest periplu la sfârșitul săptămânii. Toți spectatorii interesați sunt așteptați la teatru! Proiect cultural este co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional şi este realizat în parteneriat cu  Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj.

Alte articole

One Thought to “La acest final de săptămână, teatru de vară cu intrare liberă în localităţile Domnin, Bocşa şi Bobota”

  1. Anonim

    bine ca se revine la cultura nu la monoloagele vaginului ale afemeiatului prodan darius

Leave a Comment