În acest weekend trecem la ora de iarnă: se dau ceasurile înapoi

România trece la sfârșitul acestei săptămâni la ora de iarnă. Trecerea la ora de iarnă 2018 se face în noaptea dintre 27 octombrie şi 28 octombrie 2018, sâmbătă spre duminică, schimbarea orei făcându-se astfel încât ora 4 a dimineţii de 28 octombrie 2018 devine ora 3. Asta înseamnă că ne vom putea bucura de o oră în plus de somn, iar duminică, 28 octombrie, va fi cea mai lungă zi din an, cu 25 de ore.

Ora de iarnă este folosit de România din 1932, acesta fiind folosit de peste 100 de ţări din întreaga lume. Motivul ar fi acela că organismul beneficiază de o oră de somn în plus, dar și de lumina naturală din timpul zilei. Se știe că, odată instalată toamna astronomică, zilele se scurtează, iar nopțile devin mai mari și mai geroase.

 

CFR Călători anunţă programul trenurilor la trecerea la ora de iarnă

CFR Călători anunță că trenurile surprinse în circulație de trecerea la ora de iarnă vor staționa în gări, dar mersul trenurilor nu se va schimba.

În noaptea 27/28 octombrie 2018, când ora 4 devine ora 3, toate trenurile de călători care au ora de plecare din staţiile de formare după ora 4 vor pleca la orele din mersul de tren în vigoare, respectând ora Europei Orientale.”Trecerea la ora Europei Orientale nu modifică mersul trenurilor în vigoare”, informează CFR Călători.

Trenurile de călători aflate în circulaţie după ora 4 vor opri în staţiile din parcurs stabilite, unde vor staţiona până la ora de plecare din orarul în vigoare după noua oră, iar trenurile care mai au de parcurs o distanţă scurtă până la staţia finală îşi vor continua mersul până la destinație. ”Având în vedere că şi în ţările vecine trecerea de la ora de vară la ora Europei Orientale oficială se face în aceeaşi zi de 28 octombrie 2018, între staţiile de frontieră cu Republica Moldova, Ungaria, Serbia, Bulgaria și Ucraina, trenurile vor circula după orele din Mersul de tren în vigoare”, arată compania.

Alte articole

Leave a Comment