Câinii considerați agresivi nu vor mai avea voie în spațiile publice fără botniță și lesă

Câinii considerați agresivi nu vor mai avea voie în spațiile publice fără botniță și fără lesă. Decizia a fost luată, la începutul acestei săptămâni, de Curtea Constituțională a României, potrivit unui comunicat, transmis azi de CCR.

Plenul Curții Constituționale a luat în dezbatere excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art.6 alin.(4) frază întâi din OUG 55/2002 privind regimul de deținere al câinilor periculoși sau agresivi, care prevede că „accesul câinilor prevăzuți la art. 1 lit. b), precum și al exemplarelor cu potențial agresiv în localurile publice, în mijloacele de transport în comun, în locurile publice, precum și în părțile comune ale imobilelor este permis numai dacă aceștia poartă botniță și sunt ținuți în lesă de către o persoană care îndeplinește condițiile prevăzute la art. 3 alin. (1)”.

„În urmă deliberărilor, Curtea Constituțională, cu majoritate de voturi, a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că sintagma „al exemplarelor cu potențial agresiv” din cuprinsul dispozițiilor art.6 alin.(4) frază întâi din Ordonanță de urgență a Guvernului nr.55/2002 este constituțională în măsură în care vizează câinii prevăzuți la art.2 alin.(1) din același act normativ”, se precizează în comunicat.

Potrivit art.2 alin.(1) din actul normativ vizat, prin câini agresivi se înțelege „orice câine care, fără să fie provocat, muscă sau atacă persoane ori animale domestice în locuri publice sau private”, dar și „orice câine care participa la lupte între câini sau care a fost antrenat în acest scop”.

Potrivit legislației, prin câini periculoși se înțelege câinii aparținând următoarelor rase, grupate în două categorii, după cum urmează:

 

Câini periculoși

 1. a) categoria I: câinii de luptă și de atac, asimilați prin caracterele morfologice cu câini de tipul Pit Bull, Boerbull, Bandog și metișii lor;
 2. b) categoria a II-a: câinii din rasele Staffordshire Bull Terrier, American Staffordshire Terrier, Tosa, Rottweiller, Dog Argentinian, Mastino Napolitano, Fila Brazileiro, Mastiff, Ciobănesc Caucazian, Cane Corso și metișii lor.

 

(1) Prin câini agresivi se înțelege:

 1. a) orice câine care, fără să fie provocat, mușcă sau atacă persoane ori animale domestice în locuri publice sau private;
 2. b) orice câine care participă la lupte între câini sau care a fost antrenat în acest scop.

 

(2) Nu intră în categoria câinilor agresivi definiți la alin. (1):

 1. a) orice câine care atacă sau mușcă o persoană care a pătruns fără drept, în orice mod, într-o proprietate privată sau publică protejată de acel câine;
 2. b) orice câine folosit de unitățile de poliție, jandarmerie, de alte unități militare, de unitățile vamale sau de serviciile publice de securitate, protecție și pază, chiar dacă, aflându-se în misiune, a atacat sau a mușcat o persoană.

 

2 Thoughts to “Câinii considerați agresivi nu vor mai avea voie în spațiile publice fără botniță și lesă”

 1. Anonim

  cine aplica sanctiunile?

 2. Anonim

  Nici până acum nu aveau voie, acum ccr a constatat doar că textul legal respectiv este constituțional. Titlul articolului induce în eroare

Leave a Comment