Bijuterii pe patru roţi, în expoziţie la Zalău

Un eveniment inedit petrecut duminică, 18 septembrie, la Zalău, a reunit 16 automobile cu vechime, care, în ciuda zecilor de ani pe care îi poată în spate, circulă fără probleme şi acum. Câteva exemplare de Dacia 1300 fabricate în 1975, 1980 şi 1982, un Ford Taunus din 1973, un Renault Fuego din 1984, o Dacia Sport fabricată în 1989, un ARO 10 din 1982 ori un IMS din 1973 au atras privirile iubitorilor de frumuseţi pe patru roţi.

Exponatele au putut fi admirate în cadrul proiectului „Maşini şi poveştile lor”, mai întâi, în curtea Centrului de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj, iar apoi, în parcarea Casei Municipale de Cultură din Zalău, acolo unde proprietarii au oferit curioşilor detalii despre maşinile lor, despre problemele tehnice pe care acestea le-au avut de-a lungul anilor, dar şi despre modul în care le-au întreţinut pentru a rezista trecerii anilor. Cum era de aşteptat, cei mai încântaţi au fost copiii, care nu doar că au admirat bijuteriile pe patru roţi, dar au avut şi prilejul de a sta în scaunul şoferului şi de a pune mâna pe volan.

Una dintre cele mai bine întreţinute maşini a fost cea a crăsneanului Boroş Andrei, care stăpâneşte i Dacie 1300 fabricată în 1980. Autoturismul are şi acum vopseaua originală, un portocaliu intens, şi goneşte chiar şi cu 140 de kilometri la oră, fără nicio problemă.

Acţiunea de duminică a fost iniţiată de către jurnalistul Adrian Lungu şi susţinută de Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj şi de Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară SălajPlus, cu sprijinul Primăriei Zalău.

Leave a Comment