Zălăuanii care nu ies la muncă în folosul comunității, tăiați de la porție de Primărie

Asistaţii social – persoanele apte de muncă care beneficiază de ajutor social din partea Primăriei Zalău – sunt obligaţi, potrivit legii, să presteze muncă  în folosul comunităţii. Cu toate acestea, o parte dintre cei care solicită acest sprijin bănesc nu se sinchisesc să iasă la muncă sau nu se încadrează în dispozițiile legale. Astfel, există cazuri de… lene, cazuri în care familiile depășesc venitul pentru care ar putea primi acest ajutor sau persoane care nu mai au domiciliul pe raza municipiului, toți aceștia fiind tăiați de pe lista ajutoarelor, începând din ianuarie.

În acest sens, consilierii locali au aprobat în cadrul primei şedinţe extraordinare de Consiliul Local (CL) din acest an un proiect de hotărâre privind planul de acţiuni şi lucrările de interes local pentru  repartizarea orelor de muncă. Astfel, pe tot parcursul anului 2019, în funcţie de anotimp, asistaţii social vor  trebui: să igienizeze zonele verzi,  cimitirele şi zonele de joacă pentru copii din municipiul Zalău, să măture aleile, să golească coşurile de gunoi aflate pe domeniul public în locuri special amenajate, să realizeze lucrări de întreţinere a străzilor, să realizeze lucrări de îngrijire şi curăţenie pe stadionul municipal etc.

De asemenea, potrivit planului de acţiuni, în perioada  decembrie – februarie,  aceştia au obligaţia să curăţe zăpada de pe alei, străzi şi locuri de joacă pentru copii; să transporte zăpada de pe căile publice de acces şi să le menţină  în siguranţă pentru cetăţeni pe timp de polei şi îngheţ (să spargă gheaţa pe trotuare, alei), dar şi să realizeze  alte activităţi, în folosul comunităţii. În prezent  în municipiul Zalău sunt 155 de astfel de persoane: 95 de asistaţi social şi 60 de beneficiari la Cantina de ajutor social. Potrivit datelor primite de la reprezentanții municipalității, în perioada noiembrie 2018 – ianuarie 2019 s-a încetat dreptul la ajutor social acordat în baza Legii 416/2001, pentru un număr de 13 familii sau persoane singure. Pentru neefectuarea muncii în folosul comunității au fost încetate trei dosare; pentru depășirea veniturilor prevăzute de lege au fost încetate șapte dosare. Pentru alte persoane care nu mai locuiesc pe raza municipiului Zalău au fost încetate ajutoarele în trei dosare.

Alte articole

One Thought to “Zălăuanii care nu ies la muncă în folosul comunității, tăiați de la porție de Primărie”

  1. Anonim

    adica cum ciunt, balajel si barsan taiati pe lista de papa?

Leave a Comment