Ședința Comisiei Mixte de Rechiziții, la Prefectura Sălaj

Instituția Prefectului Sălaj a găzduit luni, 25 martie, ședința Comisiei Mixte de Rechiziții a județului Sălaj. Comisia este formată din reprezentanți ai Centrului Militar Județean, Inspectoratului de Poliție Județean, Inspectoratului Județean de Jandarmi, Inspectoratului pentru Situații de Urgență, Camerei de Comerț, Registrului Comerțului, Administrației Județene a Finanțelor Publice și Consiliului Județean, președinte fiind prefectul județului, Florin Florian. Secretar al comisiei este șeful Structurii Teritoriale pentru Probleme Speciale Sălaj, col. Ioan Mante. În cadrul ședinței a fost dezbătut proiectul Planul de rechiziții și prestări servicii a județului Sălaj pentru anul 2019, fiind adoptată hotărârea de aprobare a acestuia de către Comisia Mixtă de Rechiziții.

Potrivit planului aprobat, cererile de rechiziții au un grad mediu de asigurare de 82 la sută astfel: mijloace de transport, surse de alimentare energetice, tehnică și materiale topografice și de construcții – 79 la sută; sisteme de comunicații, de telecomunicații și audiovizuale – 52 la sută; clădiri și terenuri pentru cartiruire – 100 la sută; persoane fizice chemate pentru prestări servicii (personal medical) – 95 la sută. Potrivit legii, rechiziţia de bunuri şi prestările de servicii reprezintă măsura excepţională prin care organele autorităţii publice împuternicite prin lege obligă agenţii economici, instituţiile publice, precum şi alte persoane juridice şi fizice la cedarea temporară a unor bunuri mobile sau imobile, în condiţiile prezentei legi. Bunurile rechiziţionate vor fi puse la dispoziţia forţelor destinate apărării naţionale sau a autorităţilor publice, la declararea mobilizării generale sau parţiale ori a stării de război, la instituirea stării de asediu sau de urgenţă, precum şi în caz de concentrări, exerciţii şi antrenamente de mobilizare ori pentru prevenirea, localizarea, înlăturarea urmărilor unor dezastre, cât şi pe timpul acestor situaţii. Bunurile consumptibile şi cele perisabile pot fi rechiziţionate definitiv, cu plata despăgubirilor prevăzute de lege.

Rechiziția reprezintă un act prin care un organ al administrației de stat ia de la populație, în împrejurări excepționale, anumite lucruri cu obligația de restituire sau contra plată.

 

 

Alte articole

One Thought to “Ședința Comisiei Mixte de Rechiziții, la Prefectura Sălaj”

  1. Anonim

    Eu propun ca să se rechiziţioneze de pe acum, salariile sfidătoare şi pensiile speciale neruşinate. Ar mai dispărea duşmănia dintre clasele sociale chiar dacă la noi nu au apărut încă Vestele Galbene !

Leave a Comment