Sălajul, inclus într-un centru de date regional. Investiția vizează și eliminarea birocrației

Sălajul și județele Bistrița-Năsăud, Bihor, Cluj, Maramureș și Satu Mare au fost incluse într-un amplu program de interconectare a sistemelor digitale publice, măsură care urmează să fie pusă în aplicare în cadrul Centrului Regional de Date.

La întâlnirea de lucru organizată de Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Vest, care a avut loc în județul Bistrița-Năsăud în data de 10 ianuarie 2023, au fost puse bazele acordului de parteneriat pentru realizarea Cloud-ului de date aferent Regiunii de Dezvoltare Nord-Vest. Cloud-ul de date este un produs informatic destinat interconectării sistemelor digitale ale sectorului public din cele 6 județe ale Regiunii de Dezvoltare Nord-Vest (Bistrița-Năsăud, Bihor, Cluj, Maramureș, Sălaj, Satu Mare), acesta fiind un element fundamental pentru transformarea digitală. Potrivit Agenției de Dezvoltare Regională Nord-Vest, la ședință au participat Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene – Marcel Ioan Boloș, președintele Consiliului de Dezvoltare Regională Nord-Vest – Emil Radu Moldovan, președintele Consiliului Județean Bihor – Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Satu Mare – Pataki Csaba, președintele Consiliului Județean Maramureș – Ionel Bogdan, vicepreședintele Consiliului Județean Sălaj – Szilagy Robert Istvan, reprezentanți ai Consiliului Județean Cluj și experți din cadrul Serviciului de Telecomunicații Speciale și Autorității pentru Digitalizarea României. Scopul principal al cloud-ului este de a asigura interoperabilitatea bazelor de date (comunicare între bazele de date ale fiecărei instituții în parte). Astfel, se vor reduce costurile și va crește calitatea activităților sectorului public în ceea ce privește prestarea serviciilor publice și accesibilitatea serviciilor de e-guvernare. Cloud-ul va facilita transformarea regiunii într-o economie bazată pe date, sigură şi sincronizată cu direcţiile strategice de acţiune ale Uniunii Europene în ceea ce priveşte guvernanţa datelor.

Care sunt beneficiile programului?

Beneficiile concrete pentru cetățeni sunt acces direct la toate serviciile publice locale, fără să fie nevoie ca cetățeanul să se deplaseze la instituție; reduce greutatea birocratică și facilitează interoperabilitatea cu instituțiile relevante – practic realizarea cerințelor/specificațiilor tehnice minime necesare lansării achiziției pentru dezvoltarea soluțiilor software; istoric al interacţiunilor sale cu administraţia locală; transparență în procesarea datelor, la nivelul sistemelor IT ale instituţiilor publice beneficiare, astfel încât cetăţenii au posibilitatea să vizualizeze accesarea acestora. Cloud-ul regional va fi complementar Cloud-ului guvernamental, livrabilul fundamental al investițiilor în transformarea digitală a României din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) Componenta 7 – Transformare Digitală, care va reuni într-o arhitectură informatică sigură și consolidată instituțiile administrației publice centrale. Cloud-ul Regional va fi finanțat prin Programul Regional Nord-Vest 2021-2027, pentru care Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Vest este autoritate de management. Prioritatea dispune de o alocare financiară de 60,332 milioane de euro și are ca obiectiv specific valorificarea avantajelor digitalizării în beneficiul cetățenilor, al companiilor, al organizațiilor de cercetare și al autorităților publice. Din valoarea totală, 31,450 milioane de euro este bugetul alocat realizării centrului de date.

One Thought to “Sălajul, inclus într-un centru de date regional. Investiția vizează și eliminarea birocrației”

  1. […] Sălajul și județele Bistrița-Năsăud, Bihor, Cluj, Maramureș și Satu Mare au fost incluse într-un amplu program de interconectare a sistemelor digitale publice, măsură care urmează să fie pusă în aplicare în cadrul Centrului Regional de Date. La întâlnirea de lucru organizată de Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Vest, care a avut loc în județul Bistrița-Năsăud în data de 10 ianuarie 2023, au fost puse bazele acordului de parteneriat pentru realizarea Cloud-ului de date aferent Regiunii de Dezvoltare Nord-Vest. Cloud-ul de date este un produs informatic destinat interconectării sistemelor digitale ale sectorului… Citeste mai mult […]

Leave a Comment