S-au finalizat lucrările de restaurare a Grupului statuar „Wesselényi”

Lucrările de reabilitare la Grupul statuar „Wesselényi” din centrul municipiului Zalău au fost finalizate. Și asta după mai bine de un an de la începerea procesului de reabilitare. Inițial lucrările au demarat în cursul lunii septembrie 2019 având ca prim termen de finalizare șase luni de la începere (luna aprilie). Acestea au fost prelungite până în 6 noiembrie, iar apoi s-a anunțat un nou termen de finalizare – 5 decembrie. În cursul zilei de joi, 19 noiembrie, reprezentanții municipalității a anunțat că au fost finalizate lucrările.

Investiția a fost în valoare de 400.570 de lei, bani de la bugetul local, executată de firma SC Dimeny Granit SRL Crasna. Contractul a cuprins: lucrări de rezistență, respectiv restaurare postament, lucrări în jurul postamentului, lucrări de reabilitare postament, dar şi lucrări de restaurare și reabilitare componente din piatră. Grupul statuar “Wesselényi” din municipiul Zalău este inclus în lista monumentelor istorice emisă de Ministerul Culturii și Patrimoniului National, cod: SJ-III-m-B-05151.

De precizat este faptul că grupul statuar „Wesselényi” este opera sculptorului Fadrusz János (1856 – 1903). Acesta a fost inaugurat în urmă cu 118 ani, în anul 1902 şi îl reprezintă pe baronul Wesselényi Miklós – fiul (1796 – 1850) și pe ciobanul român Samson Pop din Rona, de lângă Jibou.

11 Thoughts to “S-au finalizat lucrările de restaurare a Grupului statuar „Wesselényi””

 1. Anonim

  No nu i rau ! Important ca Ciuntu si Balajelu au mai prins un mandat la ciolan.In rest ce mai conteaza întârzierile si covidul,are balta peste….

 2. Anonim

  mda ,aceeiasi carpeala ca si pe platou

 3. Anonim

  Ce reprezinta acesta statuie pt romani ?
  Despre ce ne aduce aminte ?
  Si d-am bani sa fie si mai vizibila !!!
  Trebuia dinamitata si pusa statuia lui Mihai Viteazul acolo in Centru , nu la Scala .
  Rusine !!!

  1. Anonim

   Documenteaza te nitel ce a facut pentru acest oras Wesselenyi, iar despre modul in care M.V. a trecut prin acest oras mai bine sa nici nu ne aducem aminte…

  2. Adi

   Bai tu esti prost.Asta pe langa faptul ca esti analfabet.Miticul,dator vandut la camatarii greci si jidovi,o dat foc targului si tu vrei sa_i faci statuie.Baronul,a carui statuie o avem,o fost un om de treaba.Si asta ti_o spune un roman!!!

  3. om care stie istoria

   daca nu stii istoria nu comenta asemenea prostii,domnule fara fata,

 4. Adi

  Commentul de la 5.50i se adreseaza celui de la 20.24.Sa nu fie confuzii!

 5. Ion Udrea

  Este bine de știut! Legenda precum că acest baron și-a împărțit din pământ și taranilor români trebuie lămurită. A dat pământ țăranilor români care au acceptat să fie maghiarizatl.

 6. Anonim

  Sa dai ca primar 100.000 de euro pt cateva pietre , asta inseamna sa fii mafot! Bine , nu vb de comision si de sustinerea castigata din partea UDMR!

 7. Anonim

  IN RONA ciobanul SAMSON POP nu mai are urmasi ? Daca are urmasi vreau un comentariu din partea lor. Intradevar in RONA nu prea sunt pasuni , pentru oi….Pamantul primit de cioban , acuma la aplicarea legii 7 /1996 privind CADASTRUL , ramane intabulat pe SAMSON ?

  1. Anonim

   Samson Pop nici nu a trait in aceeasi perioada cu Wesselenyi, ci cu Fadrusz, cu sculptorul. Fadrusz l-a ales doar sa fie model pentru statuie.

Leave a Comment