S-a votat: Zalăul va avea o statuie ecvestră a domnitorului Mihai Viteazul

În cadrul primei ședințe ordinare a noului Consiliu Local, consilierii au votat un proiect de hotărâre privind aprobarea documentaţiei de urbanism “Plan Urbanistic de Detaliu pentru amplasare monument de for public – statuia lui Mihai Viteazul – amenajare spațiu (alei pietonale și mobilier urban)” pe bulevardul  Mihai Viteazul, în fața cinematografului Scala. Proiectul, aprobat cu 12 voturi “pentru”, prevede amplasarea statuii ecvestre a lui Mihai Viteazul în zona intersecției cu același nume cu strada Simion Bărnuțiu, în fața cinematografului Scala, fără a se interveni asupra arterelor de circulație auto. În zonă, mai exact în interiorul amplasamentului, vor fi create căi pietonale și se vor reorganiza cele existente pentru o cât mai bună punere în valoare a obiectivelor propuse. Statuia se va realiza din bronz, cu un soclu din beton armat, placat cu piatră de calcar sau de granit, iar pentru amenajările din jurul statuii se vor folosi pardoseli de exterior antiderapante și soluții peisagere cu vegetație joasă, de tip gazon, arbuști ornamentali și vegetație medie. Mobilierul urban din zonă va fi unul ergonomic, din materiale rezistente la intemperii. În proiectul aprobat, amplasarea statuii în zonă se justifică astfel: “Prin poziționarea sa, amplasamentul se dovedește a fi propice investiției, crescând calitatea estetică a peisajului urban. (…). Propunerea se va armoniza cu proiectul municipalității pentru amenajare de trotuare și piste de biciclete pentru bulevardul Mihai Viteazul și pentru strada Simion Bărnuțiu”.

19 Thoughts to “S-a votat: Zalăul va avea o statuie ecvestră a domnitorului Mihai Viteazul”

 1. Anonim

  Cine te o prostit primare ? Sau iti place grandomania ca la vicele tau stiu ca i place.A arăta exact de rau ca fântâna oribilă de la Scala.Te ai consultat cu zalauanii ? Iti spun eu ca mai mult de 60% nu erau de acord.

  1. Anonim

   Și cât ne costă? Un milion de euro? Daca doar sa schimbi marmura la Medeleni a fost 100.009 de euro. Asta costă cât tot bulevardul.

 2. Anonim

  Sa folositi pentru placara soclului aceeasi marmura si aceeasi mesteri care au lucrat la platou.
  Au facut ”lucru de calitate” !!??
  Mai bine ati folosi banii pentru reabilitarea strazilor pe care le-ati pus in zona ‘A” de impozitare si arata ca strazile din zona limitrofa a altor orase resedinta !!!!
  De ce nu ati realizat fantanile magice in aceea zona si ati ocupat bulevardul.Gandire de indieni.

 3. Anomin

  Trotuare, parcare, cresa, asfaltare strazi,locuri de joaca……

  1. MESESAN DOiNA

   Cred ca Zalaul are nevoie de amenajarea spatiilor pt parcare,joaca copii,depozitarea gunoaielor menajere( vezi mizeria din zonaLiraCristal-pasajul de la Tribunal- Bd MViteazu) unde locul de joaca pt copii e chiar langa ghena!!In opinia mea,”fantana ” si mai nou proiectul statuii ecvestre sunt sinonime cu „a- ti cumpara Mercedes cand locuiesti in tr- un conteiner””!!Inafara toaletei publice din parc mai stiti vreuna in Zalau??Nu vede(simte) nimeni de la primarie dejectele umane de peste tot ???

 4. Felicitări

  Așteptăm statuia !

 5. Anonim

  PSD SI UDMR , doua partide in care la conducere au ajuns niste topirlani fara educatie si cultura. In ambele plin de sovini insa se straduid sa nu o arate. Sa faci in centrul orasului statuiA lui Mihai Viteazu , cand tu ai avut in judet pe Barnutiu Maniu, Coposu, Scipione si multi altii. Asta insesmna sa fii prost de bubui !!!!

 6. Anonim

  19 53 ai mare dreptate.Dar ce stie veterinarul cu PSD ul lui ?

 7. Anonim

  Mihai Pătrașcu din Tg. de Floci?

  1. Alin

   Mihai Pătrașcu ce se trage din familia imperială bizantină a Cantacuzinilor, os domnesc! Mihai Viteazu avea 2 metri inălțime, era un mare luptător și avea geniu militar ca dovadă că Impăratul de la Viena l-a onorat și după aia s-a speriat de el.

   Victoria lui Mihai a blocat transportul alimentelor pe Dunăre spre Viena unde turcii atacau Austria. De aia Sinan Pașa a fost obligat să se intoarcă să se bată cu Mihai că turcii nu mai aveau provizii din cauza lui. Deci Mihai a ajutat Europa și e mai European decât o tonă de români. Merită respect, A fost ca un fel de Hagi al istoriei 🙂

 8. Andrei

  Conducerea are viziune ceausista
  Fantane arteziene
  Taiem copaci
  Facem statui
  Centru conteaza
  Las ca o sa stati la vara sub umbra statuii sau daca aveti probleme cu masina il chemati pe mihai viteazu sa va schimbe bucsele :)))
  De punea ti si voi un domnitor din ardeal nu unu care a venit in salaj / Zillenmarkt si a inciendiat orasu! Mai bine o distrugea de tot sa nu mai fie dictatori la putere

  1. Alin

   Andrei: Mihai Viteazu a fost primul voievod care a acordat drepturi românilor din Ardeal, a semnat documente prin care a obligat nobilimea să ușureze povara fiscală pe români care nu erau recunoscuți ca națiune. In plus unirea realizată de el, chiar efemeră e prima schiță a statului român modern. La 100 de ani după Mihai și Ecaterina cea Mare a Rusiei (nemțoaică la origine) a propus realizarea unui „regat dacic” cu mondova, valahia și ardealul ca să fie zonă neutră intre Rusia, Austria și Imperiul Otoman. Deci eu zic că merită Mihai Viteazu statuia – să nu uităm că la Guruslău a repurtat o victorie genială. Caută filmul The Story of Michael the Brave pe youtube că nu mă lasă să pun link ! E făcut de un american cu simulare video .

 9. Lina

  Avem nevoie de parcuri pentru copii, avem de nevoie de cultură și creșterea nivelului cultural al populației. Avem nevoie de teatru fie pentru adulți fie pentru copii și de activitati extrașcolare. Toate acestea pentru a creste nivelul populației. Oare ce vom face cu o statuie?

  1. Călina

   Lina : in față la Scala nu ai copaci, nu poti pune o pădure. in jurul statuii se vor face băncuțe că oricum așa e spatiu verde fără copaci și care nu are coeziunea unui parc.

   Una nu exclude pe alta.

 10. Anonim

  STATUIA o privesti cu gandul la omul care a realizat marele ideal al UNIRII pentru ca si acum este valabi UNIREA FACE PUTEREA . Nevoile sunt multe dar pe rand………………

 11. Anonim

  11:28 Domnitor din Ardeal? Au existat alti conducatori romani in Ardeal? Adica, Voievodul Gelu are deja statuie, numai ca ar trebui pusa la strada.

  1. Călina

   Să știi că mă gandeam și eu la asta. Gelu avea un voievodat din Zalău cam pana la Cluj. In Gilău era capitala și acolo au statuia cu Gelul in centru. Am putea să o scoatem și noi din incintă – eu eram copil când au dezvelit-o și tin minte parada 🙂

 12. Călina

  M-am născut in Zalău și am crescut fix in fața la Scala.

  Mă bucur enorm că e va face statuia, arată bine. Trist că multi zălăuani cârcotesc. N-am văzut in Europa vreun oraș fără istorie monumentalizată. Nu numai parcările contează. Și simbolurile contează că omul nu e numai materie pe lume. BTW , Mihai Viteazu a fost primul care a acordat românilor drepturi in momentul in care nici măcar nu erau recunoscuți ca națiune.

  Să vă zic ceva: in Europa dacă nu te respecți, nu te respectă nimeni. Nu vă mai auto-depreciați așa că vă asigur că nu sunteți mai europeni. Din contra – Mihai Viteazu a fost un mare european, e plin de documente cu Mihai Viteazu in presa din Viena sau Paris, sau documente diplomatice in care arată ce respectat era.

  Eu mă bucur. Simbolurile contează. Imi propun să ma reintorc in Zalău și văd progrese de fiecare dată. Ați renovat frumos. Hai să fie și un simbol monumental. Proiectul arată impunător. Credeți-mă că dacă un spaniol sau un francez va ajunge in Zalău, o să fie impresionat și va știi că a venit intr-un oraș cu istorie care nu e doar o ingrămădire de blocuri comuniste.

Leave a Comment