Noi investiții prin proiectul de mobilitate urbană durabilă, în Zalău

Consilierii locali ai municipiului Zalău au aprobat în cadrul ședinței ordinare de joi, 28 februarie, participarea Municipiului Zalău la programul privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi, prin promovarea infrastructurii pentru vehiculele de transport rutier nepoluant din punct de vedere energetic, prin proiectul de investiții ”Mobilitate urbană durabilă Zalău 2023”, în cadrul POR 2014 – 2020, Axa 4 – Sprijinirea dezvoltării urbane durabile, prioritatea de investiții 4e. Proiectul include următoarele investiții:
Modernizare coridoare integrate de mobilitate urbană, ce presupune lucrări de amenajare a trotuarelor, piste de biciclete, reabilitare carosabil, amenajare stații de autobuz, amenajare spații verzi aferente, amplasare mobilier urban, realizare și extindere canalizare pluvială, semaforizare etc. pe străzile Corneliu Coposu, Avram Iancu, Gheorghe Doja și 22 Decembrie 1989 (fostă Crasnei).
Modernizarea transportului public prin achiziționarea a 20 de autobuze electrice, implementarea unui sitem de monitorizare a flotei, a unui sistem de e-ticketing și a unui sistem de informare călători, etc.
Elaborarea de studii necesare formulării cererii de finanțare cum ar fi: Planul de Mobilitate Urbană Durabilă, Studiul de trafic sau documentații cadastrale.Cererea de finanțare pentru obiectivul de investiții, ”Mobilitate urbană durabilă Zalău 2023” a fost depusă la finanțator, în cadrul Programului Operațional Regional 2014 – 2020, Axa 4 – Sprijinirea dezvoltării urbane durabile, prioritatea de investiții 4e. Totodată a fost aprobat și bugetul aferent investiției în valoare totală de 103.194.557 de lei (inclusiv TVA), din care valoarea fondurilor atrase este de 92.622.096 de lei (inclusiv TVA). De asemenea a mai fost aprobat și proiectul privind încheierea contractelor de parteneriat cu operatori economici locali pentru învățământul dual, în cadrul Liceului Tehnologic ”Mihai Viteazul” pentru anul școlar 2019 – 2020, în vederea formării competențelor necesare pentru dezvoltarea personală și profesională a tinerilor și sprijinirea acestora în tranziția de la școală la un loc de muncă.

Cu sprijinul a cinci agenți economici din Zalău și anume: Michelin România, Fibrex CO, Mentservice, West CO și Silcar Prod, un număr de 46 de elevi din cadrul aceluiași liceu vor beneficia de formare profesională de calitate în vederea angajării lor după absolvire în conformitate cu nivelul de pregătire și competențe certificate. ”Profit de această ocazie și le mulțumesc acestor operatori economici pentru implicare și pentru faptul că vor pune la dispoziția elevilor spații de lucru și utilaje, dar mai ales pentru că vor acorda burse acestor tineri. Sunt convins că la finalul acestui proiect va exista mână de lucru calificată care să poată fi angajată în aceste unități de producție și nu numai, iar numărul celor școlarizați astfel, cu siguranță, va crește”, a declarat primarul municipiului Zalău, Ionel Ciunt.

 

 

 

Alte articole

2 Thoughts to “Noi investiții prin proiectul de mobilitate urbană durabilă, în Zalău”

  1. 4 benzi si troleibuze!

    Cu aceasta ocazie trebuie facute largiri / reconfigurari la 4 benzi functionale pe toata lungimea arterelor S. Barnutiu si Gh. Doja, 4 benzi si pe sectoarele mai largi de pe 22 Dec., 3 benzi pe sectoarele mai inguste de pe 22 Dec., cat si pe C. Coposu, eventual si pe Avram Iancu si Voievod Gelu (2 la urcare, 1 la coborare, pt. acestea doua).\r\n\r\nDe asemenea, pe langa autobuzele electrice, ar trebui reluat si proiectul cu troleibuzele, cel putin pe o linie principala de la gara pana in Bradet sau macar pana in centru; ele sunt mai economice si mai putin poluante. In plus, exista deja proiecte pt. introducerea troleibuzelor, deci nu s-ar porni chiar de la 0. Si, bineinteles, dupa 2023, trebuie demarat proiectul cu introducerea tramvaielor / liniei de metrou usor de suprafata, asa cum s-a anuntat.

  2. Amenajare intersectii si treceri de pietoni

    Semaforizarea anumitor intersectii si/sau treceri de pietoni ar fi binevenita in unele zone ale arterelor amintite… plus crearea unor sensuri giratorii. Intersectiile C. Coposu – Kossuth, C. Coposu – A. Iancu, Gh. Doja – Stadionului, Gh. Doja – Muncitorilor, Gh. Doja – A. Iancu, S. Barnutiu – V. Gelu si, bineinteles, marea intersectie din zona Spitalului Judetean sunt doar cateva astfel de exemple.

Leave a Comment