Fost primar din Sălaj, condamnat la închisoare cu executare

Fostul primar al comunei Românași, Dorel Fogădăuan, a fost condamnat  zilele trecute, de către magistrații Judecătoriei Jibou, la o pedeapsă de 4 ani închisoare cu executare, pentru delapidare.  Dorel Fogădăuan a mai avut două condamnări, fiind vorba de această dată de condamnări cu suspendare pentru abuz în serviciu contra intereselor publice asimilat faptelor de corupţie, fiecare condamnare de câte trei ani cu suspendare pe un termen de încercare de cinci ani, ambele date prin sentințe în anul 2015.

Instanța a anulat suspendarea în cazul celor două sentințe din 2015 urmând ca fostul primar să execute cea mai grea pedeapsă, cea de 4 ani, în regim de detenție. Fogădăuan este fost primar PSD, care a migrat ulterior la fostul PDL.

În acelaşi dosar a fost trimisă în judecată tot pentru delapidare şi Ramona Unguruşan, administrator financiar al Şcolii Gimnaziale Românaşi în perioada 1 ianuarie 2010 – 30 iunie 2012. În cazul acesteia, anchetatorii susţin că inculpate a completat un număr de 65 file CEC în baza cărora fostul primar Fogădăuan Dorel a scos diferite sume de bani din trezorerie, din care 49.250 lei au fost folosiţi în interesul personal al inculpaţilor, fără a justifica folosirea lor în evidenţele contabile”.

Pentru faptele sale, inculpata a primit o pedeapsă de doi ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere pe durata unui termen de încercare de cinci ani. Judecătorii jibouani au admis acţiunea civilă formulată de către unitatea de învăţământ din comună şi i-a obligat pe cei doi inculpaţi să achite şcolii, în solidar, 33.372,35 de lei cu titlu de daune materiale produse prin săvârşirea infracţiunilor. Soluţia nu este definitivă, astfel că inculpatul a atacat hotărârea primei instanţe la Curtea de Apel Cluj. Inculpații beneficiază, conform legii, de prezumția de nevinovăție, până la rămânerea definitivă a unei sentințe.

Leave a Comment