Edilii de municipii din România sar la gâtul Vioricăi Dăncilă. Printre aceştia se numără şi primarul Zalăului, Ionel Ciunt

Primarii de municipii din România acuză Guvernul de lipsă de transparenţă în construcţia bugetului pentru anul 2019 şi afirmă că este pentru prima dată când nu au fost consultaţi, ba mai mult, solicitările lor privind dialogul au fost refuzate. Primarii, printre care se numără și Ionel Ciunt, primarul Zalăului, acuză că au aflat din presă că bugetul ar urma să fie aprobat până joi, fără ca problema banilor alocaţi Unităţilor Administrativ Teritoriale (UAT) să fie dezbătută. Asociaţia Municipiilor din România solicită o întâlnire urgentă cu Viorica Dăncilă şi o invită la şedinţa Comitetului Director, convocată pentru marţi.
Primarii de municipii, reuniţi în Asociaţia Municipilor din România (AMR), au cerut, luni, o întâlnire de urgenţă cu premierul Viorica Dăncilă şi ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, pentru a discuta despre Legea bugetului. Primarii au convocat pentru marţi Comitetului Director şi cer premierului să participe la discuţii.
”În semestrul II din anul 2018 , dar şi în luna ianuarie a anului 2019, AMR v-a solicitat în mod repetat demararea procesului de consultare a structurilor asociative, pentru identificarea unei soluţii privind finanţarea administraţiei publice locale în anul 2019, conform Programului de Guvernare 2018-2020, dar şi promisiunilor anterioare ale Guvernului. Este pentru prima oară în istoria AMR când solicitările noastre de dialog adresate Guvernului României, pe teme care privesc în mod direct funcţionarea administraţiei publice locale sunt refuzate, astfel încât la niciuna din cererile transmise nu s-a primit vreun răspuns, de orice natură, de la echipa guvernamentală”, au scris primarii în scrisoarea adresată Vioricăi Dăncilă.
Aceştia atrag atenţia că au citit în presă că bugetul va fi adoptat până joi, fără ca ei să fi fost în vreun fel consultaţi.
”Ne aflăm acum la sfârşitul lunii ianuarie 2019, fără să avem în dezbatere publică un proiect de Lege a bugetului de stat pe anul 2019, deşi, aflăm din presă, că Guvernul va adopta acest proiect până joi, 31 ianuarie a.c.”, mai spus primarii.
Potrivit acestora, tot din surse neoficiale, au aflat şi despre cotele din impozitul pe venit ce urmează să fie alocate prin Legea bugetului de stat pe anul 2019, respectiv 20% la bugetul local al judeţului; 45-50% la bugetele locale ale comunelor, oraşelor şi municipiilor – faţă de procentul de 60% solicitat de structurile asociative; 30-35% pentru echilibrarea bugetelor locale – faţă de procentul de 20 % solicitat.
”Dincolo de gravitatea cuantumului procentelor vehiculate în presă, care nu corespund în niciun caz celor solicitate de reprezentanţii APL, considerăm, stimată doamnă prim-ministru, că structurile asociative ale administraţiei publice locale ar trebui să primească informaţiile care privesc bugetele locale în următorii ani, direct de la sursă şi că, mai mult decât atât, acestea ar trebui să fie cel mai important partener de dialog al Guvernului, atunci când în discuţie sunt finanţele publice locale. Având în vedere că până în prezent nu există nicio informaţie oficială privind fundamentarea bugetelor locale în cadrul Legii bugetului de stat pe anul 2019, solicităm, doamnă prim-ministru, organizarea unei întâlniri cu dvs. pentru discutarea cotelor ce urmează a fi alocate UAT, alocări bugetare de care depinde dezvoltarea comunităţilor urbane în următorii ani”, au mai trasmis primarii de municipii.

Până la această oră, Ionel Ciunt nu a putut fi contactat.

Scrisoarea este semnată de membrii Comitetului Director al Asociației Municipiilor din România:
1. Robert Sorin Negoiţă, primarul Sectorului 3, București
2. Ilie Gavril Bolojan, primarul municipiului Oradea
3. Gheorghe Falcă, primarul municipiului Arad
4. Mihail Genoiu, primarul municipiului Craiova
5. Dan Bobouţanu, primarul municipiului Hunedoara
6. Ovidiu Teodor Creţu, primarul municipiului Bistrița
7. Daniel Ştefan Drăgulin, primarul municipiului Călărași
8. Decebal Făgădău, primarul municipiului Constanța
9. Ion Lungu, primarul municipiului Suceava
10. Marian Dragomir, primarul municipiului Brăila
11. Adrian Mocioniu primarul municipiului Slobozia
12. Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petroşani
13. Arpad Andras Antal, primarul municipiului Sfântu Gheorghe
14. Nicolae Barbu, primarul municipiului Giurgiu
15. Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca
16. Marcel Romanescu, primarul municipiului Târgu Jiu
17. Mihai Chirica, primarul municipiului Iaşi
18. Gábor Kereskényi, primarul municipiului Satu Mare
19. Cristi Misăilă, primarul municipiului Focşani
20. Florin Oancea, primarul municipiului Deva
21. Cosmin Necula, primarul municipiului Bacău
22. Ionuţ Pucheanu, primarul municipiului Galaţi
23. Constantin Toma, primarul municipiului Buzău
24. Francisc Boldea, primarul municipiului Lugoj
25. Dumitru Boroș, primarul municipiului Bârlad
26. Ionel Ciunt, primarul municipiului Zalău
27. Constantin Hogea, primarul municipiului Tulcea
28. Lucian Ovidiu Micu, primarul municipiului Roman
29. Costan Morar, primarul municipiului Dej
30. Nicolae Robu, primarul municipiului Timişoara
31. Marius Screciu, primarul municipiului Drobeta Turnu Severin

Alte articole

2 Thoughts to “Edilii de municipii din România sar la gâtul Vioricăi Dăncilă. Printre aceştia se numără şi primarul Zalăului, Ionel Ciunt”

  1. Anonim

    O să le dea dragnea semnături de excludere pesediștilor de pe lista aia, pentru „uneltire împotriva orînduirii de partid și de stat”! Ce, pun la îndoială dreptul lui Volkov asupra bugetului?

  2. Anonim

    NU CRED ASA PITICUL PORNO IMPOTRIVA ANALFABETEI

Leave a Comment