Circulație în condiții de iarnă, fără drumuri blocate în județ

Reprezentanții Instituției Prefectului ne-au anunțat, miercuri dimineața că, până la ora 10, niciun drum de pe raza județului nu era blocat din cauza ninsorilor de noaptea de 8 spre 9 ianuarie. Pe toate drumurile județene se circulă în condiții de iarnă, iar utilajele de deszăpezire sunt pe traseu încă de la primele ore ale dimineții, atât pe drumurile județene, comunale, cât și pe străzile din municipiul Zalău. Totodată, până la această oră, nu s-au înregistrat evenimente rutiere.

Având în vedere condițiile meteo nefavorabile polițiștii sălăjeni recomandă, atât conducătorilor de vehicule, cât şi pietonilor,  să manifeste maximă prudenţă în trafic și să respecte regulile de circulaţie. Înainte de a porni la drum, conducătorii auto să se intereseze de starea drumurilor și să-și echipeze autoturismele cu anvelope de iarnă.

Prevederile legale în vigoare interzic circulaţia autovehiculelor, fără ca acestea să fie dotate cu anvelope de iarnă, pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, fără a face referire la vreo dată calendaristică. Dacă partea carosabilă este umedă ori acoperită cu polei sau zăpadă, trebuie să circulaţi cu o viteză care să permită oprirea în siguranţă. În condiţiile unui trafic aglomerat, precipitaţiile, sub formă de lapoviţă sau ninsoare, precum şi vântul puternic, pot determina apariţia unor blocaje rutiere temporare.

Nu consumaţi alcool şi nu conduceţi dacă simţiţi că sunteţi obosiţi. Polițiști le recomandă pietonilor să evite, pe cât posibil, folosirea părţii carosabile, mai ales după lăsarea întunericului şi în condiţii de vizibilitate redusă, să se asigure temeinic înaintea traversării drumurilor şi să procedeze la efectuarea acesteia numai după ce sunt siguri că o pot face în condiţii de siguranţă, prin locuri marcate.

 

Alte articole

Leave a Comment