Atenție! Hoții și escrocii n-au vacanță, avertizează jandarmii și polițiștii din Sălaj

Zeci de jandarmi, echipaje de poliție, paramedici SMURD și pompieri vor acționa pe toată perioada sărbătorilor pascale și vor interveni acolo unde situația o impune, au dat astăzi asigurări oficiali ai Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență „Porolissum” Sălaj, ai Inspectoratului Județean de Poliție Sălaj și Inspectoratului Județean de Jandarmi.

 

Populația este îndemnată să manifeste o atenție sporită pe toată perioada sărbătorilor pascale, să nu își lase ușile deschise, să nu anunțe că urmează să plece o perioadă îndelungată de acasă și să nu permită unor persoane necunoscute să intre în case, acestea sunt doar câteva sfaturi pe care le-au prezentat astăzi în cadrul unei conferințe de presă autoritățile sălăjene cu rol de control și siguranță la nivel de județ. „Structurile Ministerului Afacerilor Interne sunt la datorie și în această perioadă pentru asigurarea unui climat de siguranță cetățenilor din județ. A fost elaborat și este funcțional deja un plac comun de acțiuni în care sunt implicați polițiștii, jandarmii, pompierii,  totul pentru asigurarea ordinii și liniștii publcie pe toată perioada sărbătorilor pascale”, a declarat prefectul județului Sălaj, Dari Toma. Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului Județean de Poliție Sălaj, inspectorul Alexandra Ioana Sabău, pentru menținerea climatului de ordine și siguranță publică, vor acționa aproximativ 300 de polițiști sălăjeni. Se va acorda o atenţie deosebită zonelor lăcașurilor de cult, în care urmează să se desfăşoare slujbe religioase, dar și în spațiile aglomerate, pentru menţinerea unui climat corespunzător de siguranţă, prevenirii infracţiunilor cu violenţă şi furturilor. Totodată, vor fi verificați agenţii economici care desfăşoară activităţi de prelucrare, depozitare, transport, comercializare de animale vii, ouă sau alimente de origine animală, produse de panificaţie, precum şi vin sau alte băuturi alcoolice, sub aspectul respectării legislației în domeniu. Polițiștii rutieri și de ordine publică sălăjeni vor acţiona pe întreaga reţea de drumuri din județ, în vederea fluidizării circulaţiei şi prevenirii evenimentelor rutiere, precum şi prin intensificarea activităţilor specifice, potrivit competenţelor, pentru depistarea celor care conduc cu viteză sau sub influenţa băuturilor alcoolice, fiind folosite autospecialele dotate cu aparatură radar.

Atenție la trafic

„Le recomandăm conducătorilor auto să manifeste o conduită adecvată, să păstreze viteza regulamentară şi adaptată condiţiilor de trafic, să nu se angajeze în depăşiri riscante şi să păstreze o distanţă corespunzătoare faţă de ceilalți participanţii la trafic. De asemenea, dispozitivele de ordine publică vor acționa în zonele aglomerate, pentru combaterea tâlhăriilor, dar și a furturilor de şi din bagaje sau buzunare. Astfel, vă recomandăm să manifestați grijă pentru banii şi bunurile proprii, atunci când vă aflaţi în spaţii aglomerate, dacă părăsiţi locuinţele în această perioadă, asiguraţi-vă că ușile și ferestrele sunt închuiate, iar dacă vă deplasaţi după lăsarea întunericului, evitaţi zonele izolate sau neiluminate şi purtarea ostentativă a bijuteriilor, pentru a nu deveni victimele tâlhăriilor. Apelați cu încredere la cel mai apropiat polițist sau sunați la numărul de urgență 112”, se arată în mesajul polițiștilor sălăjeni.

Mai mulți jandarmi pe teren

La nivelul Inspectoratului de Jandarmi Județean Sălaj s-a dispus suplimentarea efectivelor prezente în toate locurile unde vor avea loc manifestări religioase, cultural-artistice și sportive. În acest context, prin măsurile pe care le-am pregătit, vom avea grijă ca fiecare cetățean să petreacă perioada de sărbători în condiții de siguranță. Sâmbătă, jandarmii sălăjeni vor asigura măsuri de ordine publică în exteriorul arenelor sportive, cu ocazia meciurilor de fotbal din Liga a III-a care se vor disputa la Zalău și Șimleu Silvaniei. În noaptea de Înviere, peste 70 de jandarmi vor acționa pentru asigurarea măsurilor de ordine publică în preajma lăcașurilor de cult cu ocazia desfășurării slujbelor religioase, pentru asigurarea unui climat de siguranță și protecția participanților. De asemenea, în prima și a doua zi de Paști, atât efective din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean, cât și efective din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile Cluj-Napoca, vor acționa pentru menținerea ordinii publice în mediul rural, conform purtătorului de cuvânt al Inspectoratului Județean de Jandarmi, maiorul Marius Mesaroș.

Pericol de incendii

În județ, peste 80 de pompieri care încadrează 34 de mijloace tehnice sunt pregătiți să intervină pentru acordarea asistenței medicale de urgență, stingerea incendiilor și salvarea persoanelor din medii ostile vieții. Răspunsul la urgențele medicale este asigurat prin intermediul celor 8 echipaje SMURD.  „Pentru evitarea producerii unor incidente și pentru a nu devenii victimele incendiilor este necesară respectarea câtorva reguli simple, însă foarte importante: în noaptea de Înviere este important ca lumânările sau candelele aprinse să fie așezate într-un suport incombustibil și să nu fie amplasate în apropierea hainelor sau al altor materiale textile care se pot aprinde ușor; nu lăsați lumânările sau candelele aprinse nesupravegheate și nu adormiți cu ele aprinse;  nu lăsați lumânările sau alte surse de foc la îndemâna copiilor; este bine să acordați o atenție sporită persoanelor vârstnice, sau altor categorii vulnerabile și să atrageți atenția asupra modului de utilizare al lumânărilor sau candelelor aprinse astfel încât să fie evitate situațiile în care viața sau bunurile pot fi puse în pericol”, a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență „Porolissum” Sălaj, maiorul Lucian Jacodi.

 

One Thought to “Atenție! Hoții și escrocii n-au vacanță, avertizează jandarmii și polițiștii din Sălaj”

  1. 0 preventie

    Un articol lung,dar acțiune scurta ,aproape inexistentă,nimic nu se previne doar pe hârtii!

Leave a Comment