Aflat într-o stare avansată de degradare, Căminul Cultural din Ortelec va fi demolat

Căminul Cultural din cartierul Ortelec, aflat într-o avansată stare de degradare, urmează să fie demolat, iar materialele rezultate în urma desființării clădirii să fie valorificate. Decizia privind demolarea clădirii a fost cuprinsă într-un proiect de hotărâre, aflat pe ordinea de zi a ultimei ședințe de Consiliu Local și a fost aprobată de consilierii locali. Clădirea, în suprafață de peste 500 de metri pătrați, cu un singur nivel, a fost construită în anul 1960, iar actualmente se află într-un stadiu avansat de degrdare. O comisie din cadrul departamentului Patrimoniu al Primăriei municipiului Zalău – în proprietatea căreia se află clădirea, a constat la începutul lunii mai a anului în curs, în urma unei deplasări la fața locului, că la imobil s-a surpat o parte din acoperiș și s-a deteriorat structura de rezistență din lemn, respectiv căpriori și grizi; țiglele sunt uzate și sparte, iar unele s-au deplasat de pe poziție și permit infiltrarea apei pluviale în podul imobilului; tencuiala de pe mai multe porțiuni a căzut până la stratul de piatră de cărămidă al clădirii; streașinile din lemn ale acoperișului au putrezit de la ploaie; cercevele din lemn ale ferestrelor sunt uzate și deteriorate, sticla acestora fiind spartă, iar mai multe porțiuni din tavanul cu structură de lem și trestie al sălii principale s-au prăbușit.

În urma celor constatate s-a decis aprobarea desființării construcției și vânzarea materialelor rezultate în urma demolării. ”Măsura demolării o justificăm analizând costurile cu demolarea- reabilitarea construcției având în vedere faptul că se află într-o avansată stare de degradare costurile cu reabilitarea și modernizarea (Devizul ofertă privind reparațiile Căminului Cultural Ortelec – 818.127,28 de lei, sunt foarte mari comparativ cu valoarea de arhivă – 616.372,3 de lei”, se arată în referatul de aprobare al proiectului. Inventarul, respectiv valoarea bunurilor, înregistrat în evidențele patrimoniale este în valoare de 247.812 de lei. Sumele obținute din vânzarea materialelor refolosibile vor ajunge la bugetul local.

2 Thoughts to “Aflat într-o stare avansată de degradare, Căminul Cultural din Ortelec va fi demolat”

  1. O

    ATATA STIU CEI CONDUSI DE CIUNT SA DEMOLEZE

  2. Transilvan

    No darã, numa’ asta pot sã facã cei ‘aici pe veci stãpâni’? La baiba, n-au reuşit sã vopseascã clãdirea in roş-galben-albastru la timp şi acuma se dãrâmã… Vai de capul nostru…

Leave a Comment