Zeci de pelerini sălăjeni merg pe jos până la Mănăstirea Nicula

Două grupuri de credincioşi ortodocşi din Derşida şi Bobota pleacă, şi în acest an, în pelerinaj la Mănăstirea Nicula din judeţul Cluj, în căutarea împlinirii spirituale. Aproximativ 60 de persoane pornesc în această călătorie spirituală vineri, 11 august, la primele ore ale dimineţii, pentru ca timp de trei zile, să parcurgă pe jos circa 150 de kilometri, cu popasuri la casele oamenilor cu suflet, care le vor oferi apă, mâncare şi un loc pentru odihnă în poduri şi şuri.
Călătorii îşi propun să ajungă la Nicula pentru a celebra acolo, în 15 august, alpturi de zeci de mii de credincioşi, sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, respectând, astfel, o tradiţie de peste un secol, ce se mai păstrează doar în cele două sate sălăjene. Pe drum, destoinicii credincioşi se vor ruga şi vor cânta cântece religioase. Fiecare grup are în faţă o cruce cu o coroană de flori şi un ştergar alb, înflorat. În urma norodului va merge o căruţă, care le transportă bagajele.
La destinaţie pelerinii sălăjeni se vor ruga la Icoana făcătoare de minuni a Fecioarei Maria, vor lua parte la slujbele religioase, se vor spovedi şi vor înconjura, în coate şi în genunchi, mica bisericuţă de lemn din curtea mănăstirii.

Alte articole

Leave a Comment