„Un secol de muzică românească”, la Zalău şi Jibou

Sub arcul unui secol de muzică românească, violonista Diana Jipa şi pianistul Ştefan Doniga propun publicului sălăjean o fascinantă călătorie în universul muzical autohton, de la creaţia de inspiraţie populară, până la cea cultă contemporană.

Joi, 4 octombrie, de la ora 19, la Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj, şi vineri, 5 octombrie, de la ora 18, la Casa de Cultură din Jibou, vor avea loc recitaluri camerale din cadrul turneului „Un secol de muzică românească”. Repertoriul ales cuprinde partituri deosebit de atractive pentru un public foarte larg, integrate unui program muzical unitar, coerent şi accesibil. Lucrările semnate de George Enescu, Ciprian Porumbescu, Dinu Lipatti, Béla Bartók, Walter Klepper, Hilda Jerea, Eugen Doga, Constantin Dimitrescu şi Vlad-Răzvan Baciu creează astfel o imagine amplă şi evocatoare atât pentru unitatea culturală a spaţiului istoric românesc, cât şi pentru bogăţia şi diversitatea surselor sale de inspiraţie, compozitorii reprezentând nu numai cele mai importante regiuni istorice ale ţării dar şi variate origini etnice, specifice acestora, diverse epoci, stiluri ori principii creatoare.

În cadrul evenimentului de la Zalău, printr-o iniţiativă a „Ambulanţei pentru monumente” – proiect de salvare a patrimoniului imobil – va avea loc şi o strângere de fonduri pentru Biserica monument istoric din Brusturi, comuna Creaca, aflată în stare avansată de degradare.

Cu acelaşi prilej, la CCAJS este programată o expoziţie cu intervenţiile de urgenţă care s-au desfăşurat în proiect din 2016 până în prezent, precum şi o proiecţie cu starea de conservare a bisericii din Brusturi.

Calităţile muzicale ale violonistei Diana Jipa au fost recunoscute de la o vârstă fragedă, artista debutând ca solistă la numai 10 ani alături de orchestra Filarmonicii din Braşov. La scurt timp a devenit o prezenţă constantă pentru toate scenele de concert din România, susţinând în acelaşi timp concerte şi recitaluri peste hotare, în Grecia, Italia, Cehia, Irlanda, Germania, Rusia, Belgia, Olanda, Coreea de Sud. În anul 2005 a reprezentat România în concertul organizat la Bruxelles cu ocazia semnării Tratatului de Aderare a României şi a Bulgariei la Uniunea Europeană. În prezent, Diana Jipa este profesor de vioară la Şcoala de Muzică şi Arte Plastice „Iosif Sava” din Bucureşti şi doctorand al Universității Naționale de Muzică din Bucureşti.

Pianistul Ştefan Doniga este unul dintre cei mai activi şi mai apreciați muzicieni ai generației sale, susținând concerte şi recitaluri pe cele mai importante scene muzicale din România şi în peste 20 de țări din Europa şi Asia şi participând în cadrul unor producţii muzicale dintre cele mai diverse, de la spectacole de balet şi teatru-dans până la show-uri de muzică electronică.

Tânărul artist este autorul mai multor scenarii de spectacole de teatru-dans, al unui volum de versuri şi al unei piese de teatru, deține o distincție pentru muzică de teatru, a realizat şi prezentat emisiuni de radio şi televiziune, a făcut regie tehnică pentru specacole de operă, a tradus şi publicat cărți din domeniul artistic şi conduce o agenție de impresariat artistic.

Alte articole

Leave a Comment