Un nou volum la Editura „Caiete Silvane”. Peste o sută de cântece populare cuprinse într-o carte

La Editura „Caiete Silvane”, cu sprijinul Consiliului Județean Sălaj și al Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj, a apărut volumul „Felmegyek a hegyre. Birtalan József Berettyó-felvidéki népdalai”, semnat de profesorul Gáspár Attila.

Cartea cuprinde 109 de cântece populare culese, corectate și completate de autor în perioada 2018-2022 din zona Văii Superioare a Barcăului. Cele mai multe sunt cântece de dragoste, de muncă, de joc și voie bună. Sunt incluse și cântece de autor și lieduri de autor. „Cântecele populare din această carte au fost păstrate în sânul familiei Birtalan din Boghiș și au fost transmise din tată-n fiu. La două dintre cântece, textul a fost corectat și completat până la trei strofe de o mătușă a lui Birtalan József. Cântecele sunt interpretate la baluri, nunți și reuniuni familiale. Birtalan József are un repertoriu foarte bogat și este un interpret autentic, aproape unic în zona Barcăului Superior” (Gáspár Attila). La Editura „Caiete Silvane”, Gáspár Attila a mai publicat volumele: „Perecsenyi sugár torony: 150 szilágysági népdal, népies dal” (2020) și „Amerre én járok. Citeraleckék, 2016-2021. Csupros Citeracsoport – Zilah” (2021, în colaborare cu Gáspár Enikő).

One Thought to “Un nou volum la Editura „Caiete Silvane”. Peste o sută de cântece populare cuprinse într-o carte”

  1. […] La Editura „Caiete Silvane”, cu sprijinul Consiliului Județean Sălaj și al Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj, a apărut volumul „Felmegyek a hegyre. Birtalan József Berettyó-felvidéki népdalai” semnat de profesorul Gáspár Attila. Cartea cuprinde 109 cântece populare culese, corectate și completate de autor în perioada 2018-2022 din zona Văii Superioare a Barcăului. Cele mai multe sunt cântece de dragoste, de muncă, de joc și voie bună. Sunt incluse și cântece de autor și lieduri de autor.   „Cântecele populare din această carte au fost păstrate în sânul familiei… Citeste mai mult […]

Leave a Comment