Sălăjenii sunt invitaţi la teatru în şură!

Cinci sate din judeţul Sălaj sunt cuprinse în etapa a doua a celei de-a patra ediţii a proiectului “Cultură’n şură”, ce de va desfăşura în perioada 23-27 august.

Demersul cultural se adresează oamenilor de la sat, aflaţi la mare distanţă de centrele culturale, spectatori pentru care teatrul este greu accesibil, dar necesar.

Astfel, timp de cinci zile, echipa proiectului “Cultura’n şură” va prezenta în comunele Năpradea, Hida, Marca, Valcău de Jos şi Cizer, spectacolele de teatru “Experientul”, după Ion Băieşu, şi “Cerere în căsătorie” de A.P. Cehov. Piesele se vor juca în şuri puse la dispoziţie de gospodari din comunele amintite.

Potrivit unui comunicat de presă al organizatorilor, în prima zi a manifestării, în şura Rodicăi Birta din Cheud, gazdă pentru al treilea an la rând, va fi pusă în scenă, în premieră, “Experimentul”, în regia lui Victor Olăhuţ. Din distribuţie fac parte Iulian Gliță, actor de teatru și film, profesor de arta actorului cu o vastă experiență în art-terapie și psihodramă, Marin Grigore, actor liber profesionist, colaborator constant al teatrelor bucureștene și din provincie, invitat la festivalul de film de la Cannes în calitate de actor în filmul „Sieranevada” de Cristi Puiu și actrița Florentina Năstase, nominalizată în acest an la Gala premiilor UNITER pentru cel mai bun rol secundar.
Aceeaşi piesă va fi jucată miercuri, 24 august, în comuna Marca, iar joi, 25 august, în comuna Hida.

Pentru vineri, 26 august, şi sâmbătă, 27 august, în Valcău de Jos şi Cizer (sat Plesca), sunt programate reprezentaţii ale spectacolului “Cerere în căsătorie”, cu actorul și directorul Teatrului de Artă, George Constantinescu, Valentin Cristian Terente, actor al Teatrului „Maria Filotti” din Brăila și Florentina Năstase, actriță la Teatrul „Toma Caragiu” din Ploiești.
Fiecare reprezentație va începe de la orele 21:00 iar intrarea este gratuită.

„Cultură’n șură” a debutat în anul 2013 în cadrul unei ediții-pilot desfășurate în curtea lui badea Florea a lui Juvri din comuna Hida, al cărui primar, Dumitru Petruș, a rămas un prieten fidel al proiectului. „Cultură’n șură” este deja un eveniment așteptat în satele pe care le-am vizitat până acum. An de an, începând cu prima ediție, la reprezentațiile din șuri au participat în medie 200 de spectatori, în satul Cheud înregistrându-se chiar un record anul trecut, când în curtea gazdei noastre s-au strâns în jur de 400 de oameni. Succesul caravanei teatrale a determinat extinderea proiectului în mai multe județe, devenind astfel un proiect cultural regional.

Inițiat de regizorul Victor Olăhuț, evenimentul se desfășoară în parteneriat cu Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj, condus de Daniel Săuca, din echipa de implementare facând parte dramaturgul Flavius Lucăcel și actrița Florentina Năstase.

Alte articole

Leave a Comment