Sălăjenii, aşteptaţi la film

Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă (MJIA) Zalău invită publicul la un eveniment cinematografic special – vizionarea online a emoționantului documentar „Noi împotriva noastră. Intervenție culturală pentru destigmatizarea bolilor psihice”, realizat de Andra Tarara. Documentarul va putea fi vizionat în zilele de 20 şi 21 octombrie, de la ora 19. Împreună cu echipa proiectului, după vizionare publicul este invitat și la o discuție interactivă despre documentar. Realizatoarea Andra Tarara, psihologul Maria Gemescu și moderatorul Valer Simion Cosma vor intra în legătură virtuală cu spectatorii pe ZOOM, în 21 octombrie începând cu ora 19, pentru o sesiune de întrebări și răspunsuri. Persoanele care doresc să participe la proiecţia documentarului, dar şi la discuția online pot confirma praticiparea la office@tangajproduction.com, iar reprezentanţii MJIA Zalău vor trimite toate detaliile de acces și programul. Evenimentul se înscrie în cadrul proiectului „Noi împotriva noastră. Intervenție culturală pentru destigmatizarea bolilor psihice”, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN), care se desfășoară în perioada 26 iulie – 15 noiembrie 2021, MJIA Zalău fiind partener.

Informații despre film

Lung metrajul de debut al tinerei cineaste Andra Tarara, „Noi împotriva noastră” este constituit dintr-o serie de dialoguri ce conturează relația tată – fiică, marcată de o pasiune comună și de o tulburare psihică. Discuția celor două personaje atinge subiecte precum incapacitatea de comunicare, educația și dezvoltarea personală, transmiterea transgenerațională sau stigma bolilor mintale. Fiecare își expune propria poveste – de fapt propria perspectivă asupra acelorași evenimente – atât prin intermediul cuvintelor, cât și prin intermediul camerei de filmat. „Noi împotriva noastră” a avut premiera mondială la Festivalul Internaţional de Film Documentar Ji.hlava în anul 2020, iar anul acesta a câștigat marele premiu la Astra Film Festival- Secțiunea România. Motivația juriului: „Pentru o analiză emoționantă și onestă a relației autoarei cu tatăl ei și pentru autenticitatea dialogului lor despre maladia care a afectat viețile amândurora. Juriul a apreciat colaborarea dintre doi cineaști aparținând unor generații diferite și modul în care cei doi au găsit calea comună de comunicare prin intermediul limbajului cinematografic”. Andra Tarara este realizatoare de film documentar, artistă video, fotografă și arhivistă. A studiat Imagine de film și televiziune în cadrul UNATC „I.L. Caragiale” București, în perioada 2013-2016, iar în anul 2018 a finalizat un masterat în antropologie vizuală la SNSPA București  – Facultatea de Științe Politice, Master Studii Vizuale și Societate. „O moarte în familia mea”  – premiera în cadrul Zilelor Filmului Românesc – TIFF 2018 este primul film realizat în calitate de regizoare, pentru care a fost nominalizată în anul 2019 la Premiile Gopo, categoria „Tânără speranță”.

 

Despre proiectul „Noi împotriva noastră. Intervenție culturală pentru destigmatizarea bolilor psihice

 În cadrul proiectului „Noi împotriva noastră. Intervenție culturală pentru destigmatizarea bolilor psihice” sunt derulate la nivel național o serie de activități artistice și de conștientizare dedicate cu precădere membrilor rețelei de sprijin din jurul persoanelor afectate de boli psihice, dar și publicului larg. Proiectul și campania de conștientizare sunt cristalizate în jurul documentarului „Noi împotriva noastră”, realizat de regizoarea Andra Tarara și lansat în cinematografe și spații alternative în luna august a acestui an. Prin colaborarea cu echipa de realizatori ai documentarului, artiști de film, teatru și muzică, precum și cu psihologi, psihoterapeuți și psihiatri, acțiunile din cadrul proiectului fac parte dintr-o campanie extinsă de conștientizare și promovare a unui discurs empatic și solidar cu persoanele ce suferă de tulburări psihice.

Leave a Comment