Sălăjeni, votați “Ambulanța pentru Monumente” – proiectul care salvează patrimoniul României!

Cu un simplu click, sălăjenii pot să sprijine proiectele la salvare a monumentelor istorice din întreaga țară inclusiv din județul Sălaj.  Este vorba despre ”Ambulanța pentru monumente”, derulat în mai mai multe regiuni din țară, și în Sălaj, care este nominalizată de Romanian United Fund (RUF) pentru susţinere în anul 2021. Astfel, publicul poate decide care dintre cele 50 de proiecte din România vor fi selectate și poate vota până, vineri, 4 decembrie, cu contul de Facebook https://www.romanianunitedfund.org/nominations

Orice vot aduce un sprijin real pentru finanțarea lucrărilor de intervenție la miile de monumente istorice degradate și uitate de autorități!

“Chiar dacă ați votat deja cu alta organizație puteți vota și cu noi. Ultima dată, votul vostru ne-a adus <<Premiul Publicului>> la European Heritage Awards, acum poate salva mai multe monumente, alături de colegii noştri de la fundaţia Pro Patrimonio, care fac lucruri la fel de utile pentru patrimoniu (#ruf #romanianunitedfund #2021nominations #ambulantapentrumonumente)”, au precizat reprezentanții Ambulanței pentru Monumente. RUF este cea mai de anvergura şi activă fundaţie iniţiată de românii din SUA, inclusiv de zălăuni, care sprijină proiectele relevante ale ONG-urilor din România.

Proiectul “Ambulanța pentru Monumente” a fost lansat în 2016 pentru a contribui la salvgardarea a sute de monumente istorice printr-o rețea de organizații active în domeniul patrimoniului. Intervențiile sunt efectuate pe bază de voluntariat de către specialiști și studenți, cu ajutorul meșterilor calificați și cu sprijinul comunităților și al autorităților locale. În centrul proiectului din fiecare regiune se află un kit de intervenție și o autoutilitară dotată cu unelte, echipamente și materiale de construcție. Intervențiile sunt desfășurate de către Asociația “Monumentum’- titularul și dezvoltatorul proiectului, Asociația pentru Patrimoniu Activ – PACT, Asociația ”Vernacular” și Asociația ”Arhaic”. În Sălaj, activitățile “Ambulanței pentru Monumente” sunt coordonate de Asociația ”Arhaic” reprezentată de Valeria Lehene, președinte și conductor arhitect, respectiv Bogdan Ilieș – vicepreședinte, iar în județul nostru  ”Ambulanța pentru Monumente” a acționat în localitățile: Brusturi, Șoimușeni, Zalnoc, Răstolțu Deșert și Porț, acolo unde a intervenit la reabilitarea bisericilor de lemn.

Alte articole

Leave a Comment