Proiecţii de filme româneşti dedicate Centenarului

Trei filme vor rula sâmbătă, 15 septembrie, şi duminică, 16 septembrie, la Zalău şi Jibou, în cadrul unui eveniment organizat de Prefectura Sălaj şi finanţat de către Ministerul Culturii.

Manifestarea denumită iniţial „Caravana filmului istoric” trebuia să se deruleze pe parcursul a şapte zile din iulie, în Parcul Central din Zalău şi să aducă în faţa publicului proiecții de filme istorice în regia marilor cineaști români; numele a fost schimbat în „Festivalul filmului istoric”, structura sa a fost modificată, astfel că, în loc de şapte zile vor fi doar două, iar în Parcul, înlocuit cu Clădirea Transilvania, respectiv Casa Orăşenească de Cultură din Jibou.

Potrivit reprezentanţilor Prefecturii, sâmbătă, în Sala de spectacole din Clădirea Transilvania, la ora 16.30, va avea loc vernisajul expoziției de fotografie Agerpres – România: Evoluție, la ora 17, proiecția filmului documentar Agerpres „Marea Unire, România la 100 de ani”, pentru ca de la 19, să ruleze filmul „Pentru patrie”, regizat de Sergiu Nicolaescu.

Duminică, evenimentul se va muta la Jibou, unde iubitorii de film vor putea vedea producţia „Mihai Viteazul”, în regia lui Sergiu Nicolaescu. „Ne propunem, cu acest prilej, să readucem în atenţia publicului filme istorice româneşti, pe de o parte pentru reîmprospătarea memoriei şi spiritului celor care au vizionat deja aceste filme, dar şi pentru a lăsa o «amprentă» asupra tinerilor, despre însemnătatea şi drumul istoriei neamului românesc”, precizează organizatorii.

Invitat special este actriţa Ileana Popovici. Intrarea este liberă.

Alte articole

Leave a Comment