Poetă israeliană originară din Cehu Silvaniei, distinsă cu premiul literar Herbert 2019

Poeta israeliană de origine română Aghi Mishol a primit premiul literar Herbert 2019, creat ca un omagiu adus poetului şi filosofului anticomunist polonez Zbigniew Herbert, după cum a anunţat fundaţia din Varşovia. Născută în 1947, în Cehu Silvaniei într-o familie de evrei unguri supravieţuitori ai Holocaustului şi emigrată în anii ’50 în Israel, Mishol a publicat de-a lungul timpului 15 volume de poeme în ebraică. „Sunt cu atât mai emoţionată cu cât Zbigniew Herbert este unul din poeţii mei preferaţi”, a declarat noua laureată contactată telefonic. Mishol şi Herbert s-au întâlnit în 1991 la Ierusalim, când poetul polonez a primit Premiul literar decernat de Oraşul Sfânt. „Aghi Mishol are darul magic de a transforma lucrurile simple în simboluri. Ea vorbeşte despre lucruri comune într-un mod terifiant”, a subliniat poetul ucrainean Iuri Andrikovici, preşedintele juriului. „Deşi refuză să fie definită ca o poetă angajată în politică, ea se angajează în ceea ce se întâmplă în propria ei ţară, evocă terorismul, construirea satelor evreieşti în teritoriile palestiniene”, a adăugat poetul polonez Tomasz Rozycki. „Poezia ei este totodată plină de motive biblice şi poartă greutatea trecutului părinţilor care au supravieţuit Holocaustului”. „Mama lui Mishol a fost deportată la Auschwiz-Birkenau iar tatăl ei într-un lagăr de muncă. Ei şi-au pierdut prima fetiţă. Aghi Mishol a fost primul lor copil născut după război, în satul Cehu Silvaniei, a cărui populaţie evreiască a fost decimată de Holocaust, de aici subiecte precum rezistenţa individului în faţa ororilor lumii şi apărarea vieţii, foarte prezente în opera ei”, aminteşte Mercedes Monmany, membru al juriului. Amos Oz, marele scriitor israelian decedat anul trecut, spusese cândva că „poemele lui Mishol pot povesti o istorie, cânta şi totodată dansa, totul în acelaşi moment”.

Alte articole

5 Thoughts to “Poetă israeliană originară din Cehu Silvaniei, distinsă cu premiul literar Herbert 2019”

 1. Anonim

  Numele ei în România a fost Agnes Fried, de aici Agi (nu Aghi), iar după a doua căsătorie se numește Mishol. În familie se vorbea doar maghiara, a plecat în Israel la 4 ani, deci ce „origine română”?

  1. Anonim

   nascuta in Cehu Silvaniei,Romania. Deci de origine romana, originara din Romania. Esti batut in cap? poate sa traiasca si pe Marte,daca s a nascut in Romania e originara de aici.

 2. Anonim

  Apropo de filozoful ala polonez anticontra mult iubit. Evreii de la Auschwiz au fost eliberati de comunistii sovietici.

 3. Anonim

  Articolul tine sa n spuna neaparat ca in anume filozof polonez a fost anticomunist dar nu me spuna in lucru essential. Mama Anesei a fost deportata la Auschwitz de autoritatile maghiare. In 1940 becisnicul rege carol ii a cedat La unguri Ardealul de Nord, armata lui de cacaciosi nu a tras in foc de arma. Ca fapt divers, zilele trecute, aceeasi armata Romana purta pe umeri ramasitele gunoiului de rege repatriat !

 4. Anonim

  Cehanca talentata, felicitari!

Leave a Comment