Muzeul Bibliei – premieră în Sălaj: peste 1000 de exemplare de biblii, în expoziţie la Şimleu

O impresionantă colecţie de biblii, peste 1.000 de exemplare, va putea fi admirată în cadrul unei expoziţii care va avea loc, în premieră în judeţ, la Şimleu Silvaniei, începând de vineri 24 septembrie. Intrarea este gratuită.

Fundația New Hope Eternal Life Ministries Organization împreună cu Biserica Creștină Baptistă nr. 1 Șimleu Silvaniei, cu sprijinul Primăriei și Centrului Naţional de Informare şi Promovare Turistică (CNIPT) Șimleu Silvaniei, Asociației de Dezvoltare Țara Silvaniei, B-Masiv și Bisericile Creștine din Șimleu Silvaniei organizează în premieră pentru județul Sălaj, o expoziție inedită de 1000 de exemplare de Biblii. Vernisajul va avea loc vineri, 24 septembrie, de la ora 18.00 la sediul CNIPT Șimleu Silvaniei. Exponatele vor putea fi văzute zilnic între orele 10-16, iar seara de la 18 vor avea loc discuții și seminarii tematice cu reprezentanții principalelor culte religioase din Șimleu Silvaniei. Astfel, în perioada 24 septembrie – 3 octombrie, toţi sălajenii sunt așteptați la Muzeul Bibliei.

“Ați văzut cea mai mică Biblie? Dar Cea mai MARE? Dar cea mai grea? Sunteți invitați cu toții să le admirați”, transmit organizatorii. Muzeul Bibliei este un muzeu unic în România, iar în colecția lui pot fi regăsite peste 1000 de exemplare de biblii în diferite limbi și dialecte, cel mai vechi este un exemplar din 1240 – 1250, scris în limba latină. Tot din colecție face parte și o pagină din cea de a II-a biblie tipărită de Anton Koberger. O altă biblie este o replică a celei tipărite în anul 1455 de către Johan Guttemberg în 180 de exemplare în întreaga lume, din care mai există astăzi doar 49 de exemplare, iar din acestea doar 21 sunt complete. Valoare unui exemplar original este estimată între 34 – 39 milioane de dolari. “În colecție se află și exponate minusule, cea mai mică fiind cea a lui Guttemberg. Cea mai mică biblie din lume este biblia breloc a lui Billy Graham, singura biblie care a ajuns pe stația orbitală Apollo 14 de pe Lună. În cadrul acestei colecții mai pot fi admirate: Biblia Congresului American – cea mai grea biblie – 11 kg, Evangheliarul domnitorului Gavrile Callimachi 1761 – 1762, replici ale Noului Testament de la Bălgrad 1648 – scrise cu caractere chirilice, Biblia de la Iași – 1688, Biblia de Blaj  – 1795, Biblia Mitropolitului Andrei Șaguna – 1856 (conține 94 de xilogravuri), Biblia de la Pesta – 1874 şi exemplare din secolele XVI-lea – XVII-lea scrise în limba latină”, a precizat Daniel Stejeran managerul Asociației de Dezvoltare Țara Silvaniei.

One Thought to “Muzeul Bibliei – premieră în Sălaj: peste 1000 de exemplare de biblii, în expoziţie la Şimleu”

  1. jhoanna doe

    totusi unde va fi expozitia ce inseamna cnipt si unde ii in simleu?

Leave a Comment