Mitropolitul de Helsinki vine la Zalău

Catedrala Episcopală „Înălţarea Domnului” din Zalău va găzdui vineri, 11 octombrie, de la ora 10.30, conferinţa pastorală semestrială a preoţilor din Episcopia Sălajului. La eveniment sunt aşteptaţi toţi slujitorii ortodocşi din judeţ
Cu acest prilej, precizează preotul Gabriel Gârdan, consilier cultural al eparhiei, episcopul Sălajului, Petroniu Florea, va susţine lucrarea „De la teocraţie, la demo(no)craţie”. La conferinţă va fi prezent, în calitate de invitat al înaltului prelat sălăjean, Înaltpreasfinţitul Părinte Ambrozie, mitropolit de Helsinki, Finlanda, care va susţine o lucrare.
O altă intervenţie va aparţine preotului Gabriel Gârdan, care va face o prezentare sintetică a istoriei Bisericii Ortodoxe din Finlanda.
Născut în 1945, mitropolitul Ambrozie a studiat teologia la Universitate din Helsinki, dar şi în Statele Unite, Ungaria, Marea Britanie şi Rusia. Hirotonit preot în 1979, înaltul ierarh finlandez a păstorit în perioada 1997-2002 Mitropolia de Oulu, printre enoriaşi numărându-se şi Moş Crăciun, a cărui reşedinţă permanentă este în Laponia, după cum susţine Gârdan.
Din anul 2002 este mitropolit de Helsinki, iar la 13 aprilie 2008, a fost prezent la Zalău, la întronizarea episcopului Petroniu Florea.

Alte articole

Leave a Comment