Manuscrisul unui cercetător sălăjean, în concursul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului

Cinci cercetători români s-au înscris cu propuneri de publicare la a doua ediţie a concursului de manuscrise organizat în acest an de către Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc. Printre aceştia şi istoricul Marin Pop, de la Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Zalău, cu manuscrisul „Corneliu Coposu şi exilul românesc, sub lupa Securităţii”. Lista este completată de Isabela Brănescu („Dacă vreți să faceți o poezie”), Adrian Matus („Rebelii cu o cauză. Receptarea contraculturii americane în Europa Centrală și de Est în timpul comunismului”), Lăcrămioara Stoenescu („Soldați la roabă și lopată. Detașamentele de muncă forțată din România comunistă”) şi Veronica Rozenberg („Procesele economice intentate funcţionarilor evrei din Comerţul Exterior în ultima perioada a conducerii lui Gheorghe Gheorghiu-Dej (1960-1964)”).
Toate cele cinci manuscrise au fost acceptate şi vor fi analizate de către membrii Comitetului Director al Institutului, câştigătorii urmând să fie desemnaţi până cel târziu în 3 iulie. În urma procesului de jurizare, vor fi alese trei manuscrise câştigătoare, care vor fi publicate sub egida IICCMER la una dintre editurile partenere, costurile urmând a fi suportate de către Institut.
Concursul se adresează tuturor cercetătorilor și universitarilor interesaţi de istoria perioadei 23 august 1944 – 22 decembrie 1989 şi are ca scop încurajarea unor direcţii noi sau consolidarea celor existente de analiză în sfera istoriei recente, sprijinirea iniţiativelor ştiinţifice ale tinerilor cercetători în domeniu, dar și aportul la îmbogăţirea fondului bibliografic referitor la perioada comunistă din România. Prin acest demers se urmăreşte şi sporirea vizibilităţii iniţiativelor Institutului şi promovarea acţiunilor şi programelor IICCMER pentru public.
Proiectul este destinat licenţiaţilor în domeniul socio-uman, absolvenţi ai unei facultăți acreditate sau recunoscute deMinisterul Educației și Cercetării Științifice, precum şi cercetătorilor din domeniul istoriei recente, cu condiția să nu fie afiliați IICCMER şi să nu fi fost remunerați de Institut în ultimii trei ani.
Cercetătorul sălăjean a participat şi la prima ediţie a concursului, când manuscrisul său „Corneliu Coposu sub lupa Securităţii” a fost una dintre cele două lucrările câştigătoare.

Alte articole

2 Thoughts to “Manuscrisul unui cercetător sălăjean, în concursul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului”

  1. Anonim

    ASTEPTAM UN ARTICOL DESPRE ACTIVITATEA LUI TIBERIU MARC IN CADRUL SECURITATII

  2. Tăunu

    Ăştia se leagă de institulul trei păduchi, mai ceva decât tusea şi junghiul.

Leave a Comment