Lumina Învierii a adunat mii de credincioşi la Catedrala Episcopală

Şi în acest an PS Petroniu, Episcopul Sălajului, a fost prezent la Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” din Zalău, unde a oficiat, alături de alţi şapte preoţi, slujba de Înviere. Curtea bisericii s-a dovedit a fi neîncăpătoare pentru cei peste 2.000 de credincioşi veniţi să ia lumina sfântă, astfel că mulţi zălăuani au fost nevoiţi să asiste la slujbă în stradă.
Slujba Învierii a început afară, unde oamenii s-au adunat, cu mic cu mare, având în mâini lumânări care așteptau ora 24.00 pentru a fi aprinse. La miezul nopții, episcopul a ieşit din biserică pentru a le transmite celor prezenţi mesajul „Hristos a înviat!” şi i-a chemat pe enoriaşi să ia lumină. De la lumânarea pascală, lumina a ajuns la lumânările preoţilor, pentru ca mai apoi să se aprindă pe rând şi cele ale credincioşilor. Slujba religioasă a continuat în interiorul catedralei, preotul paroh, Ioan Ghiurco, solicitându-le enoriaşilor să nu pătrundă în lăcaşul de cult cu lumânări aprinse, pentru a evita producerea unui eventual incident.
Paştele, sărbătoarea care cheamă oamenii să ia Lumina Sfântă, este cea mai importantă sărbătoare creştină, care marchează Învierea lui Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu.
Sărbătoarea creştină cheamă oamenii să ia Lumina Sfântă, aduce bucuria unică a Învierii Mântuitorului, dar şi ritualuri şi tradiţii religioase, printre care şi cea a salutului – „Hristos a înviat!”, „Adevărat a înviat!”.
Numele sărbătorii derivă din cuvântul ebraic „pesah”, care înseamnă „trecere” şi vine din termenul egiptean cu acelaşi înţeles „paseh”.

Alte articole

Leave a Comment