La Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă s-a lansat platforma de creație și educație prin artă, ”Artiști la Muzeu”

Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă (MIJA) Zalău a lansat o  platformă de creație și educație prin artă denumită sugestiv ”Artişti la Muzeu”.  În cadrul unei conferinţe de presă, care a avut loc miercuri – 6 februarie, reprezentanţii instituţiei de cultură implicaţi în acest proiect, alături artistul rezident Claudiu-Lorand Maxim, au detaliat aspecte cu privire la această platformă care include şi un proiect prin care se intenţionează atragerea tinerilor în activităţile desfăşurate la bibliotecă – ”Muzeul Istoriilor Subiective”. Proiectul menţionat este o instalație sonoră itinerantă în care povești și sunete din cartier sunt suprapuse peste geografia acestuia. Publicul va putea auzi povești ale Zalăului vechi și nou într-un traseu ce intersectează istoriile subiective cu realitatea urbană care le conține. În atelierul ”Muzeul Istoriilor Subiective” cei implicaţi în proiect folosec sunetul ca principalul mediu de exprimare artistică. ”Vă invit să ascultăm viața orașului și a oamenilor din jurul nostru. Împreună vom explora Zalăul și vom afla poveștile locului. Ne vom spune propriile poveşti și vom putea culege poveștile prietenilor noștri, a rudelor sau a vecinilor. Vom face înregistrări audio (sound field) și interviuri la alegere, iar prin intermediul noilor tehnologii, vom realiza primul ghid sonor a Zalăului. Ca instrumente vom folosi atât gadget-uri familiare, propriul telefon mobil putându-și dovedi noi utilități, cât și gadget-uri profesionale –  reportofoane și aplicații software (radio aporee)”, spun reprezentanţii instituţiei de cultură. Odată finalizată, o astfel de instalație sonoră itinerantă oferă posibilitatea explorării istoriei propriei comunități, atât de către elevii implicați în realizarea conținutului audio al acesteia, în prezent 12 la număr, cât și de către ceilalți membri ai comunității. În același timp, aceasta reprezintă un foarte bun instrument de promovare turistică a orașului, ghidul acestei aplicații putând fi ridicat de la muzeu de către orice vizitator, pentru ca apoi să exploreze orașul ghidat de poveștile și istoriile spuse de tinerii zălăuani.

”Artiști la Muzeu”. Platformă de Creație și Educație prin Artă

Prin această platformă reprezentanţii instituţiei de cultură îşi propun să deschidă o nouă etapă în activitatea MIJA Zalău în raport cu mediul artistic autohton și comunitatea locală. Proiectul vizează realizarea unor ateliere de intervenție culturală și educație prin artă, care să aducă împreună elevi ai liceelor locale și tineri artiști interesați de o prospectare pluri și interdisciplinară a comunității zălăuane și de participare directă în producția artistică contemporană. Platforma se adresează tinerilor artiști din România, care vor fi invitați să lucreze pentru o scurtă perioadă în cadrul MIJA  Zalău cu tineri liceeni din județul Sălaj. Activitățile vor consta în ateliere de creație și educație prin artă care să exploreze perspective și metodologii multiple în abordarea vieții socio-culturale din comunitatea locală, să testeze mijloace de expresie artistică recente și să elaboreze creații artistice care să contribuie la îmbogățirea și diversificarea patrimoniului cultural local.Ediția din acest an este una pilot și presupune invitarea a doi/ă tineri/e artiști/e, fiecare având un stagiu de lucru a cărui durată și format o să fie stabilit împreună cu elevii participanți. Un prim stagiu se va desfășura în prima parte a acestui an, urmând ca celălalt să acopere perioada de toamnă. Primul stagiu urmărește realizarea unui Ghid Sonor al Zalăului, iar cel de-al doilea stagiu își propune realizarea unui atelier de film documentar.

Alte articole

One Thought to “La Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă s-a lansat platforma de creație și educație prin artă, ”Artiști la Muzeu””

  1. Anonim

    Il salut pe Valer Cosma comunistul in trening de la Telciu

Leave a Comment