La Muzeul Holcaustului din Şimleu Silvaniei: Se lansează platforma online ’’Eternal Echoes’’

Muzeul Holocaustului din Transilvania de Nord – Şimleu Silvaniei lansează platforma online ’’Eternal Echoes’’ – în cadrul proiectului european ’’Erasmus+’’ – instrument interactiv de predare a problematicii Holocaustului. Este vorba despre o  platformă educațională de sprijin a profesorilor de istorie în predarea acestui subiect, prin care șapte parteneri din șase țări europene își propun să organizeze cu ocazia ’’Zilei Internaționale de Comemorare a Victimelor Holocaustului’’  – un eveniment educațional de lansare a platformei digitale precizate. Potrivit directorului Muzeului Holocaustului din Transilvania de Nord – Şimleu Silvaniei, Daniel Stejeran, în cadrul evenimentului a fost invitat şi un supravieţuitor al Holocaustului, Vasile Nussbaum, care este de altfel  și unul din cei care au fost intervievați pentru platforma digitală. Evenimentul va avea loc începând cu ora 13.

Invitatul evenimentului, Vasile Nussbaum, s-a născut în Cluj Napoca. La începutul  anului 1944 era student la Liceul Evreiesc şi trăia în Cluj alături părinţi şi fratele său mai mic, Sanyi. În câteva zile au fost privaţi de toate bunurile, duşi în din ghetoul Cluj şi mai târziu, în luna mai a anului 1944 au fost  deportaţi la Auschwitz. La vremea aceea, fiind doar un copil, el a fost separat de părinţi şi trimis la muncă. El şi fratele său au rămas la Auschwitz -Birkenau până la eliberare. Cea mai dramatică perioadă a vieţii sale a fost momentul în care Sanyi, fratele său mai mic a fost selectat şi trimis în camerele de gazare.  După eliberare s-a întors la Cluj, unde nu a găsit nimic care să aparţină familiei sale. A reuşit să se reintegreze şi a început să studieze  Economia la Universitatea  ’’Babeş-Bolyai’’. S-a căsătorit şi are un fiu.

Despre platforma ’’Eternal Echoes’’

Platforma amintită ’’Eternal Echoes’’ este un instrument online interactiv și comprehensiv care educă în privința problematicii Holocaustului utilizând mărturiile video, materiale contextuale, documente și fotografii cu supraviețuitori.  Astfel, tinerii cu vârsta între 14-17 ani vor învăța despre trecut că să poată reflecta mai adânc și să găsească răspunsuri la întrebări în prezent. ’’Eternal Echoes’’ va ajuta la combaterea antisemitismului, rasismului și a xenofobiei în rândul tinerilor prin contracararea influențelor ideilor antidemocratice în Europa. Prin informarea în rândul tinerilor referitoare la Holocaust, instrumentul promovează egalitatea drepturilor umane și a valorilor democratice.

Alte articole

Leave a Comment