George Achim şi dialectica iubirii

Cadre didactice, elevi şi oameni de cultură au fost prezenţi miercuri, 31 octombrie, la Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj, la o nouă acţiune din seria lecturilor publice organizate de instituţia gazdă, Consiliul Judeţean Sălaj şi scriitorul Flavius Lucăcel.

Evenimentul l-a avut ca invitat pe poetul maramureşean George Achim, despre a cărui creaţie a vorbit criticul Carmen Ardelean. Aceasta s-a oprit asupra celui mai recent volum de poezie semnat George Achim, „Dulceţuri din fructe târzii de toamnă”, un volum ce se remarcă prin dialectica iubirii, printr-o poezie în care domină metafora. „Cu o structură duală, evocînd două coordonate fundamentale ale existenţei poetului: dragostea şi toposul spiritual natal, volumul reiterează şi la nivel poetic o permanentă luptă a contrariilor”, a apreciat Carmen Ardelean.

Referindu-se la pauza de 16 ani dintre primul şi al doilea său volum de poezie, George Achim a spus: „Doar când cuvintele au venit ele însele am reînceput să scriu, şi asta s-a întâmplat în perioada stagiului vienez (a predat la Institutul de Romanistică de la Viena – n. Red.). A fost un fel de stare de acceză, foarte aproape de rugăciune”.

Alte articole

Leave a Comment