“După dealuri”, filmul premiat la Cannes, rulează şi la Zalău

Filmul lui Cristian Mungiu, “După dealuri”, premiat la mai multe festivaluri cinematografice, ajunge săptămâna viitoare şi la Zalău. Pelicula, ce a stârnit atât aprecieri, cât şi controverse, va rula miercuri, 21 noiembrie, de la orele 17 şi 20, la Casa Municipală de Cultură Zalău.

Inspirat din romanele non-ficţionale ale Tatianei Niculescu Bran, “Spovedanie la Tanacu” şi “Cartea judecătorilor”, lungmetrajul prezintă tragedia de la Mănăstirea Tanacu, unde o femeie a murit în urma unui ritual de exorcizare. Filmul este povestea a două fete – Alina (Cristina Flutur) şi Voichiţa (Cosmina Stratan) – care au crescut împreună şi care se reîntâlnesc după câţiva ani de despărţire. Acţiunea este plasată într-o mănăstire ortodoxă, după ce Alina se întoarce în ţară de la muncă în Germania. Cele două fete sunt foarte ataşate una de cealaltă şi s-au sprijinit de când s-au cunoscut, copii fiind, într-un orfelinat. Alina vrea ca prietena ei să părăsească mănăstirea şi să meargă cu ea în Germania, însă Voichiţa şi-a găsit refugiul în credinţă şi a găsit o familie în călugăriţele şi preoţii de la mănăstire, aşa că refuză. Refuzul ei va declanşa o serie de evenimente cu un final tragic.

“După dealuri” a fost premiat la Cannes pentru scenariu – Cristian Mungiu şi interpretare – pentru prestaţia actriţelor Cosmina Stratan şi Cristina Flutur, a fost răsplătit cu Marele Premiu al secţiunii Filmmakers of Tomorrow-Fedeora, la Festivalul Internaţional de Film de la Haifa şi a fost desemnat Cel mai bun film de la Festivalul de Film de la Vukovar (Croaţia) şi la Herceg Novi (Muntenegru). De asemenea, pelicula a fost desemnată să reprezinte România la premiile Oscar de anul viitor.

Alte articole

2 Thoughts to ““După dealuri”, filmul premiat la Cannes, rulează şi la Zalău”

  1. Anonim

    Unde este Casa Municipala de Cultura??

Leave a Comment