Demers de cercetare științifică a comunității slovace din județele Sălaj și Bihor

Centrul de Cultură și Artă al Județului  (CCAJ) Sălaj a inițiat un parteneriat cu Școala Doctorală de Științe Umaniste, coordonată de director prof. univ. dr. George Achim, respectiv cu Centrul de Studii Imagologice și de Cercetare a Imaginarului Literar și Social din cadrul Facultății de Litere a Universității Tehnice Cluj-Napoca, Centrul Universitar Nord din Baia-Mare, pentru efectuarea unui stagiu de cercetare științifică a comunității slovace din județele Sălaj și Bihor.

Parteneriatul științific precizat a fost sprijinit consistent de Primăria comunei Plopiș și de Uniunea Democratică a Slovacilor și Cehilor din România, filiala zonală Bihor-Sălaj-Satu Mare și a constat în organizarea unei tabere de cercetare, în perioada 21-31 iulie a acestui an, pentru o serie de doctoranzi ai Școlii Doctorale UTCN – domeniul Științe Umaniste, cu preocupări în domeniul imagologiei, imaginarului social și memoriei colective.

Demersul științific a avut ca obiect studierea și cercetarea, din perspectiva istoriei orale și a istoriei mentalităților, a culturii tradițiilor și istoriei comunității slovace din arealul menționat, precum și diferite aspecte ținând de sincretismul cultural al zonei și de relațiile culturale interetnice. Rezultatele cercetării vor face obiectul unui volum care va apărea cu sprijinul CCAJ Sălaj.

Investigațiile și cercetările de teren desfășurate în cele zece zile de cercetare au fost deosebit de temeinice, cu rezultate științifice notabile, adesea spectaculoase. În același timp, acțiunea a oferit comunitățiii slovace din zonă,  prin istorisiri și recurs la propria memorie culturală, prilejul unui excurs înspre identitatea sa istorică și culturală profundă.

One Thought to “Demers de cercetare științifică a comunității slovace din județele Sălaj și Bihor”

  1. Anonim

    Ce îmbârligături, ce denumiri, ce preocupări. Și toate din bani publici.

Leave a Comment