Curs de tehnică și artă fotografică pentru începători

Asociația Internațională ”Euro Foto Art” și Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj au convenit să organizeze o expoziție de artă fotografică alcătuită din lucrările creatorilor din localitate. Cele două instituții au decis să organizeze cursul intensiv de tehnică și artă fotografică din Zalău sub conducerea artistului fotograf Ștefan Tóth din Oradea.
În urmă cu 41 de ani, reputatul artistul fotograf orădean, președintele Asociației Internaționale ”Euro Foto Art”, a organizat primul curs de tehnică și artă fotografică în orașul de pe malul Crișului Repede. De-a lungul anilor, cursurile derulate de el au fost absolvite de mii de dornici să se specializeze în tainele fotografiei artistice, tineri sau vârstnici deopotrivă. După absolvirea cursului, mai mulți dintre ei au absolvit diferite facultăți de profil sau au devenit fotoreporteri în mass-media locală și centrală din România sau din străinătate, fotografi profesioniști respectiv artiști fotografi consacrați. Atmosfera cursurilor au oferit participanților un cadru prietenesc și de bună dispoziție, în care toți au avut un singul țel: să învețe tainele fotografiei.
În acest context, pasionaţii de fotografie artistică din Zalău, vor avea posibilitatea în premieră absolută să participe la un curs de inițiere în tehnică și artă fotografică organizat de Asociația ”Euro Foto Art”, în colaborare cu Centrul de Cultură și Artă al județului Sălaj. Cursul va demara în 22 aprilie 2017 și va avea o durată de doar trei săptămâni, urmând să fie condus de cunoscutul artist fotograf Ștefan Tóth, președintele Asociației Internaționale, membru Regional al Federației Internaționale de Artă Fotografică (FIAP). Orele de curs se vor ține în sediul Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj.
Organizatorii cursului susțin că unul din avantajele acestui demers constă în faptul că absolvenţii vor învăţa să „vadă” altfel faţă de cum au văzut până la înscrierea lor la acest curs. Altfel vor vedea oamenii din jurul lor, strada, peisajul, respectiv un film la televizor sau la cinema.
După însuşirea noţiunilor generale, despre istoria fotografiei, despre elemente de foto-compoziţie şi cele legate de aparatele de fotografiat clasice şi digitale, cursanţii vor participa la o deplasare de creaţie în centrul istoric al municipiului Zalău, cu aparate de fotografiat. De asemenea, cursanţii vor avea posibilitatea să realizeze diferite portrete şi să urmărească, respectiv să exerseze mărirea fotografiilor într-un laborator foto, cu ajutorul aparatelor de mărit clasice. În cadrul acestui curs, participanţii vor învăţa noţiuni legate de procesul negativ şi pozitiv color, despre diapozitive alb-negru şi color, cât şi despre creaţiile multimedia. Tot aici vor fi dezbătute o serie de probleme ale esteticii şi creaţiei fotografice. Cursanţii vor avea, de asemenea, posibilitatea de a participa la mai multe jurizări ale unor colecţii de fotografii artistice. Înscrieri şi informaţii suplimentare pentru acest curs, se pot obţine la telefonul: 0741/212111sau la e-mailul eurofotoart@gmail.com.
În cadrul cursurilor vor fi asigurate câte trei locuri pentru persoane defavorizate, care vor putea participa la curs în condiţii de gratuitate, în baza unei cereri şi a documentelor justificative (în raport cu numărul cursanţilor înscrişi). Elevii, studenții, precum și pensionarii beneficieză de reducere din taxa de participare.
Cursul va fi finalizat prin vernisarea expoziţiei de examen, în una din sălile Centrului de Cultură și Artă al județului Sălaj, unde vor fi expuse cele mai reuşite creaţii artistice, realizate în cadrul acestui demers şi vor fi înmânate, totodată, și Certificate de absolvire (după susţinerea examenelor de verificare a cunoştinţelor).
Absolvenții vor avea posibilitatea să devină membrii creatori ai unui nou Fotoclub din Zalău sau ai Asociaţiei „Euro Foto Art” Oradea, unde vor putea să-şi continue preocupările în domeniul artei fotografice.

Leave a Comment