Concert de jazz la Centrul de Cultură cu intrarea liberă. Saxofonistul american Alex Harding și pianistul Lucian Ban lansează albumul ”Dark Blue”

Sala „Dialoguri europene” de la Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj va găzdui sâmbătă – 18 mai, de la ora 18, lansarea albumului ”Dark Blue” Alex Harding & Lucian Ban. Intrarea este liberă.  Cei doi muzicieni lansează albumul ”Dark Blue” în România cu o serie de concerte: Timișoara – Bastion, Brăila – Filarmonica Lyra, Brașov – Chamber Jazz @ Centrul Multicultural, Baia Mare – Colonia Pictorilor,  Zalău – 18 mai -Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj, București – 20 mai, (Institutul Cultural Francez, alături de pianistul Benoit Delbecq), Cluj-Napoca – 21 mai (Teatrul Maghiar),  Satu Mare – 23 mai (Teatrul de Nord).

Saxofonistul american Alex Harding

Saxofonistul american Alex Harding, considerat drept unul dintre cei mai importanți saxofoniști bariton din jazz-ul contemporan, celebrează lansarea ultimului său album Dark Blue  împreună cu pianistul new yorkez de origine română Lucian Ban.  La aproape două decenii de la prima lor apariție discografică, Somethin’ Holy (CIMP Records, 2001), ce avea să lanseze cariera americană a pianistului român și extraordinarul parteneriat muzical al celor doi muzicieni, Dark Blue prezintă un amalgam unic de compoziții și improvizații inspirate de tradițiile jazz-ului, blues-ului și muzicii europene de cameră, fiind un album ce ilustrează direcțiile jazz-ului în secolului XXI. De la blues-uri avangardiste la balade free ce aduc aminte de un Archie Shepp cântând cu Sun Ra, de la improvizații spontane la piese originale, Dark Alex prezintă un duet aflat la maturitate artistică, doi vechi colaboratori ce conversează în limbajul jazz-ului modern. Pe coperta noului album celebrul tubist și saxofonist Howard Johnson descrie astfel chimia muzicală dintre cei doi muzicieni:  „Lucian și Alex și-au dezvoltat meșteșugul de-a lungul a ani de concerte și colaborări. Acum devin o singură voce când vor și în continuare reușesc să se completeze unul pe altul”.

Alte articole

Leave a Comment