Clădirea Transilvania și-a deschis porțile pentru primii vizitatori

Grupul ”Amintiri despre Zalău” a vizitat luni după amiază, în premieră, Clădirea Transilvania, cu ocazia finalizării proiectului de reabilitare a monumentului istoric. Obiectivul cel mai important a fost vechea sală de bal a orașului, reabilitată și amenajată ca sală multifuncțională pentru evenimente culturale. Vizitatorii au putut admira cea mai mare pictură murală din țară, dar și noile funcții ale sălii, care a fost dotată cu mobilier pentru conferințe și expoziții și sistem audio. Ghid a fost administratorul public al orașului, Radu Nistorescu. Inaugurarea oficială a clădirii, dar și a sălii de spectacole, va avea loc joi, începând cu ora 18, în cadrul unui eveniment festiv la care ținuța este obligatorie.
Grupul ”Amintiri despre Zalău” a fost constituit pentru ”a deschide cartea cu amintiri a orașului nostru, pentru rememorarea unor momente trăite de-a lungul anilor. Este un grup cu oameni frumoși la suflet, români, maghiari, germani sau evrei”.
Vă reamintim că proiectul ”Reabilitarea clădirii monument istoric – Clădirea Transilvania din Zalău” a fost finalizat după 30 de luni de implementare. În valoare de aproape șase milioane de lei, investiția a fost asigurată în mare parte din fonduri europene și a cuprins: reabilitarea în întregime a corpului C, rebilitarea picturii murale și amenajarea fostei săli de bal ca sală multifuncțională, dotarea întregii clădiri cu sistem de climatizare și de iluminat arhitectural, construirea unei toalete publice, reabilitarea aleilor pietonale din jurul clădirii și amenajarea locurilor de parcare, precum și montarea de mobilier urban și stâlpi de iluminat în parcul din fața clădirii.
Construcția clădirii a început în prima jumătate a secolului al XIX-lea și a fost finalizată la începutul secolului XX. Dată fiind mărimea sa, Clădirea Transilvania a avut de-a lungul existenței sale mai multe funcțiuni: diverse magazine, sediul asociației culturale Astra, editură, restaurant, cofetărie, birouri ale administrației locale, locuințe, librărie, bibliotecă, berărie sau școală populară de arte. Folosită ca sală de bal, spectacole și alte evenimente publice, sala a fost centrul vieții culturale interbelice din Zalău. Spectacolele de operă și teatru erau organizate tot aici. Presa vremii menționează balurile Crucii Roșii, baluri mascate ale Batalionului 7 Vânători de Munte, Balul medicilor și numeroase seri dansante. În perioada celui de-al doilea război mondial, aici a fost stabilit cartierul general al Armatei Ungare. În a doua jumătate a secolului XX a funcționat unul din cele două cinematografe din Zalău.

Leave a Comment