Caravana ”Cultură’n şură” revine în Sălaj. Sătenii din cinci localităţi, invitaţi la teatru

Caravana ”Cultură’n Șură” revine în vara aceasta în mai multe sate din județele țării, inclusiv în Sălaj. Teatrul în aer liber va ajunge în cele mai pitorești și inedite spații alternative de joc: șurile și curțile sătenilor, grădinile și parcurile de vară din întreaga țară vor deveni pentru o seară săli de spectacol.

Caravana teatrală va demara în 10 iulie în localitatea Raciu, județul Dâmbovița, în curte la Marin al Popii și va continua: sâmbătă, 11 iulie în Albeștii de Argeș, județul Argeș, la Casa Dobrescu; vineri, 31 iulie în localitatea Petrari, județul Vâlcea, la Jderu acasă; sâmbătă, 1 august în localitatea Slimnic, Sibiu, în cetate și duminică, 2 august în localitatea Arpașu de Sus, județul Sibiu, în șura lui Săvulică’n Săcel. Pe traseul caravanei teatrale mai sunt înscrise și localitățile: Domnin, Bobota, Zalău-Ortelec, Nadiș și Bocșa din județul Sălaj. Sălăjenii din satele precizate, inclusiv zălăuanii, vor putea urmări în aer liber spectacolul ”Experimentul” după texte de Ion Băieșu și alți autori români contemporani în regia lui Victor Olăhuț. Piesa îi are în distribuție pe actorii: Marin Grigore – angajat al Teatrului Mic din București, cunoscut pentru rolurile sale din film și televiziune; Iulian Gliță – actor și profesor coordonator de ateliere de teatru în numeroase proiecte și Florentina Năstase, dublu nominalizată drept cea mai bună actriță pentru rolurile sale din teatru și film.

Spectacolul de teatru ”Experimentul”

”Experimentul” vorbește despre relația de prietenie nefirească dintre un magistrat și un hoț din locuințe, atingând astfel un subiect sensibil în societatea noastră: corupția din sistemul judiciar și incapacitatea cetățeanului cinstit (în text, femeia de serviciu) de a demasca hoția și impostura. Spectacolului i-a fost decernat premiul special al juriului la Festivalul Internațional de Teatru ”Atelier” din Baia Mare, în anul 2017. În zilele în care va avea loc spectacolul de teatru, copiii din sat vor participa la un atelier teatral susținut de actrița Ana Turos. Din echipa de implementare a proiectului mai face parte dramaturgul Flavius Lucăcel. Participanții la spectacole și atelier sunt rugați să poarte mască de protecție și să respecte distanțarea socială. ”Cultură’n Șură” este o organizație non-guvernamentală creată la inițiativa regizorului Victor Olăhuț al cărei principal obiectiv este promovarea și dezvoltarea culturii în zonele cu acces limitat la cultură, cu scopul de a diminua diferențele de acest tip dintre comunitățile urbane și cele rurale. Din 2013 și până în prezent, asociația a prezentat gratuit cinci spectacole de teatru în peste 50 de localități rurale. S-au jucat mai bine de 70 de spectacole pentru mii de spectatori care au văzut pentru prima dată chiar în sânul comunității lor piese de teatru clasice sau contemporane. ”Teatru pe uliță” este un proiect cultural demarat de asociația ”Cultură’n Șură” co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional, având ca parteneri: Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj, EduCab România, Tur Cento Trans, ArkMedia Advertising, primăriile comunelor Albestii de Argeș, Arpașu de Jos, Bobota, Bocșa, Buzoesti, Cehu Silvaniei, Pietrari, Raciu, Slimnic, Someș Odorhei, Unirea, Asociația de Dezvoltare Comunitară Ortelec Zalău, Radio România Cultural, Spotmedia.ro ”Dacă v-a fost dor de un eveniment teatral, urmăriți caravana Cultură’n Șură pe site-ul www.culturansura.ro sau pe pagina de socializare facebook.com/culturansura, și veniți alături de noi în oricare din localitățile în care ne vom afla pe parcursul următoarelor luni. Spectacolul începe la ora 21:30. Intrarea este gratuită”, este mesajul transmis de organizatori.

Leave a Comment