”Caiete Silvane”, revista care a înscris Sălajul pe harta culturală a României a împlinit 15 ani

Revista de cultură a județului Sălaj ”Caiete Silvane”, publicație lunară editată de Centrul de Cultură și Artă al Județului (CCAJ) Sălaj, sub egidaUniunii Scriitorilor din România, Consiliului Județean (CJ) Sălaj și a Primăriei municipiului Zalău, a împlinit joi, 20 februarie, 15 ani de existență. Cu această ocazie, la sediul instituției de cultură a avut loc o conferință de presă susținută de managerul CCAJ Sălaj, Daniel Săuca – redactor șef al revistei, alături de Tiberiu Marc – președintele CJ Sălaj și Ioan Pițoiu Dragomir – membru al Cenaclului literar ”Silvania” și al USR. ”Caiete Silvane, cu siguranță, este un reper cultural pentru județul Sălaj. E un model ce ar putea fi urmat în privința modului în care am reușit să colaborăm în acești 15 ani cu instituțiile importante ale județului, atât administrative cât și culturale. Poate fi un model și pentru alții, că scriitori și oamenii de cultură pot să facă lucruri frumoase și că un județ așa mic cum este Sălajul, o revistă de cultură este reprezentativă. Sunt convins că, în continuare, împreună cu colegii, membrii Cenaclului, ai Asociației Scritorilor, cu toți cei care scriu, nu doar literatură, vom dezvolta această construcție atât pe partea de on-line cât și pe partea tipărită. Sunt bucuros că rezistăm, că avem abonați. Nu este un lucru rău. (…). Le mulțumesc tuturor celor care în acești 15 ani au fost alături de noi”, a precizat Daniel Săuca – managerul CCAJ Sălaj. De cealaltă parte, președintele CJ Sălaj, a precizat că județul Sălaj a ajuns să fie cunoscut de unii oameni de cultură datorită revistei. ”Am încercat să văd care sunt părerile celor mai obișnuiți decât mine în cititul revistelor literare, legat de revista Caiete Silvane și de Sălaj. Unii dintre ei cunosc Sălajul doar din lectura revistei. Alții au fost oaspeți sau au participat în mai multe rânduri la manifestările pe care le-ați organizat în fiecare an. (…). Am spus, cu alt prilej, că Revista Caiete Silvane ar putea deveni, ea însuși, o instituție. Probabil că nu peste multă vreme vom reuși să facem o evaluare a nevoilor de consum cultural și în Zalău și în Sălaj. Acestă evaluarea ar fi un instrument și pentru cei care sunt constructori de produse culturale. Eu mulțumesc tuturor pentru faptul că 15 ani ați făcut ca această revistă să apară constant. Ați găsit resursa să-i dați calitate și consistență, să-i dați un conținut cât de divers și să vă doresc la mai bine, la mai mult! Dacă va fi bine, va fi și mai mult!”, a spus Marc, la ceas aniversar.

Caiete Silvane” – printre cele mai bune reviste culturale din țară

Prezent la conferința aniversară, scriitorul Ioan Pițoiu Dragomir a precizat, la rândul său, că revista ”Caiete Silvane” este printre cele mai bune reviste culturale din țară. ”Intervenția mea legată de sărbătoarea de aniversare a revistei Caiete Silvane o văd în paradigma unui raport benefic între provincie și centru. Sunt mii și mii de definiții și ale centrului și ale provinciei. Suntem într-un județ mic. Mic teritorial și nu numai. Problema este dacă ne asumăm, mental sau nu, provincia. Ne-o asumăm prin naștere, prin viață, prin adaptare. Prin mentalitate, însă așa cum spuneam, a gândi provincial și a te considera provincial este, după părerea mea, un defect. Pentru că în opinia publică, provincial înseamnă și desuet, însemnnă și mai jos, dacă nu cumva și minim. Ori toate acestea nu privesc deloc revista Caiete Silvane. Sunt unul dintre cei, care eram în încăperea unde s-a însămânțat dorința, voința, hotărârea de a  se edita o revistă culturală de referință. Dacă ne punem întrebarea: s-a reușit? Răspund DA! Vă răspund ca profesor: elevii mei știau și știu de publicația aceasta. Ca intelectual, materialele sunt de referință de înalt nivel intelectual și aș spune printre cele mai bune reviste culturale din țară. Faptul că apărem și sub egida Uniunii Scriitorilor este o recunoaștere a valorii acestei reviste”, a menționat scriitorul Pițoiu. Cu ocazia împlinirii a 15 ani de existență, la filiala Cluj a USR, scriitori și colectivul redacțional al revistei se vor reîntâlni, vineri – 21 februarie, la un ”desant aniversar”.

Alte articole

2 Thoughts to “”Caiete Silvane”, revista care a înscris Sălajul pe harta culturală a României a împlinit 15 ani”

 1. Marius Dobrin

  La multi ani, Caiete Silvane!
  Merita felicitari cei care razbat prin vreme sa duca revista mai departe, uneori numai ei stiind dificultatile mai mici sau mai mari.
  Si neincetat trebuie sustinuta pt a rasplati creatorii si pentru a ajunge la cat mai multi oameni din regiune si din tara.
  Cu energie, tot inainte!

 2. Anonim

  La cat mai multe numere, ,,Caiete Silvane,,! Multa putere de munca celor ce stau, cu efortul lor, in spatele aparitiei fiecariu numar,.. Pe langa toate cele de mai sus, un fapt admirabil este ca, aici se regasesc multi dintre creatorii salajeni, plecati pe alte meleaguri. Dar nu numai. Nume consacrate ale culturii noastre, creatori in devenire, elevi care-si incearca talentul, pictori, critici, poeti, muzicieni, cronicari, o diversitate de oameni preocupati in domeniu se regasesc intre paginile acestei remarcabile publicatii. Şi tot aici – ,,ora exacta,, a literaturii… Este, intradevar, o performenta a zilelor acestora buimace, sa ramai pe baricadele culturii atatia ani! Inca odata LA MULTI ANI si FELICITARI SINCERE!

Leave a Comment