‘’Biserici și Comunități din Sălaj. Construcții de Edificii de Cult Românești (1848-1945)’’. Apariție editorială de excepție, semnată de zălăuanul Bogdan Ilieș

La Editura ‘’Patrimonia’’ a Institutului Național al Patrimoniului a apărut volumul ‘’Biserici și Comunități din Sălaj. Construcții de Edificii de Cult Românești (1848-1945)’’, autor Bogdan Ilieș – doctor în istorie originar din Zalău, actualmente stabilit la Cluj. Volumul zălăuanului este prima carte apărută la editura precizată și prezintă rezultatul unei vaste cercetări constituind un debut demn de remarcat în literatura de specialitate. Tema cercetării este Sălajul și bisericile sale, existente, ridicate sau dispărute între anii 1848-1945. După cum a explicat autorul, volumul a avut în vedere cercetarea și documentarea procesului constructiv al edificiilor de cult din cadrul comunităților românești sălăjene, în perioada cuprinsă între Revoluția pașoptistă și finalul celui de-al Doilea Război Mondial. Acest interval, de aproape o sută de ani, a fost marcat de profunde transformări sociale resimțite la nivelul întregii Europe și nu numai, iar în particular, pentru societatea românească, a fost perioada cea mai însemnată în procesul de afirmare a națiunii române și de formare a conștiinței naționale. Totodată, aceste ample prefaceri sociale au constituit cadrul favorabil în care procesul de înlocuire a vechilor biserici de lemn transilvănene, folosite cu precădere în colectivitățile românești, să se intensifice și să ajungă la apogeu. ‘’Volumul urmărește preocuparea continuă a comunităților pentru bisericile lor. Pe de o parte, autorul studiază fenomenul de înlocuire a vechilor construcții de lemn cu cele din material durabil, indică modelele de inspirație pentru noile lăcașe de cult și explică motivele ridicării de noi biserici comunitare. Pe de altă parte, autorul reconstituie cadrele administrative, economice și juridice în care s-au făcut aceste proiecte colective și distinge rolurile jucate de clerici, ctitori și meșteri în rezultatul final’’, arată Alexandru Baboș în prefața cărții. Cartea zugrăvește pentru prima dată un tablou general, coerent, al arhitecturii sacrale din ținutul Sălajului, între premodern și modern.

Autorul, precupat de cercetarea și documentarea bisericilor de lemn din România

Bogdan Ilieș este doctor în istorie al Institutuluide Istorie ‘’George Barițiu’’ din Cluj-Napoca cu o teză ce a avut drept subiect bisericile românești din Sălaj. Autorul are preocupări în cercetarea și documentarea bisericilor de lemn din România, de peste 12 ani, fiind autor și coautor al unor articole în reviste de specialitate. Începând cu anul 2015 s-a implicat alături de alți specialiști din zonaTransilvaniei și a Banatului în diverse șantiere de restaurare sau punere în siguranță a unor biserici de lemn înscrise în Lista Monumentelor Istorice. Totodată, este vicepreședinte al Asociației ‘’Arhaic’’ care gestionează în zona Sălajului programul civic de salvgardare a patrimoniului cultural construit ‘’Ambulanța pentru Monumente’’. De precizat este faptul că ‘’’Biserici și Comunități din Sălaj. Construcții de Edificii de Cult Românești (1848-1945)’’ a apărut cu sprijinul Ordinului Arhitecţilor din România, din Timbrul Arhitecturii.

Alte articole

4 Thoughts to “‘’Biserici și Comunități din Sălaj. Construcții de Edificii de Cult Românești (1848-1945)’’. Apariție editorială de excepție, semnată de zălăuanul Bogdan Ilieș”

 1. Anonim

  Felicitari! Bine ca exista oameni care mai fac si altceva decat politica! Sper sa o pot cumpara !

  1. Bogdan Ilieș

   Bună ziua, După Paște va fi organizată la Zalău o lansare de carte.

   1. Maria Caliman

    Buna ziua. Vreau si cartea dv. De unde o pot procura?

Leave a Comment