Autobuzul Centenar îşi începe călătoria prin judeţ

Proiectul inedit propus de către Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Zalău pentru a marca 100 de ani de la Marea Unire – autobuzul-expoziţie Centenar Călător – va fi lansat joi, 20 septembrie, la ora 15, în centrul Zalăului. Prima staţionare a expoziţiei mobile va fi pe platoul de marmură, acolo unde va putea fi vizitată timp de trei săptămâni, a anunţat managerul Corina Bejinariu în cadrul unei conferinţe de presă ce a avut loc luni, 17 septembrie.

„Autobuzul-expoziţie este dedicat valorizării contribuţiei personalităţilor sălăjene la Marea Unire. Sperăm să îi atragem pe tineri şi din perspectiva faptului că este o idee absolut inedită; nu s-a mai întâmplat în Sălaj şi, din cunoştinţa mea, nu ştiu dacă sunt muzee care să-şi fi organizat un asemenea tip de expoziţie. Pentru că obiectiul demersului este să popularizeze informaţia la nivelul judeţului, autobuzul va călători prin mai multe localităţi sălăjene”, a precizat oficialul Muzeului, potrivit căruia, următoarea staţionare, după Zalău, va fi Şimleu Silvaniei. Traseul autobuzului va fi făcut public pe parcursul derulării proiectului. „Ne dorim să ajungem şi la Jibou, şi în Cehu Silvaniei, precum şi în localităţile care au dat personalităţi importante ale istoriei naţionale”, a mai spus sursa citată.
Expoziţia va putea fi vizitată gratuit, de la orele prânzului până spre seară, chiar şi în zilele de sâmbătă şi duminică.

„Pentru că am dorit să îi dăm o dimensiune interactivă şi ca familiarizarea cu informaţiile pe care noi le transmitem să fie cât mai diversă, autobuzul va cuprinde şi o aplicaţie pe un touchscreen, un joc de cultură generală, pe patru nivele de dificultate, în care doritorii se vor putea înregistra pentru a răspunde la diverse întrebări legate de ce au văzut în expoziţiei”, a adăugat Corina Bejinariu. Câştigătorii vor fi premiaţi cel mai probabil în 1 Decembrie.
În funcţie de impactul pe care „Centenar Călător” îl va avea asupra publicului, proiectul ar putea fi continuat şi în 2019.

Leave a Comment