Ateliere interactive pentru elevi, la Muzeul Judeţean

Cum se modelează lutul, cum se ţese la război sau cum se pregăteşte o insectă pentru a fi păstrată în insectar sunt doar câteva dintre tainele pe care elevii şcolilor din judeţ le vor descifra în cadrul atelierelor pregătite de specialiştii Muzeului Judeţean de Istorie şi Artă Zalău.
Proiectul „Educaţie muzeală”, unui inedit, de altfel, a debutat în urmă cu doar câteva zile, cu atelierul „Să învăţăm arta ţesutului”, la care au participat copii de clasa a IV-a, de la Şcoala Gimnazială „Mihai Eminescu” Zalău, institutor Crăciunaş Corina, şi de la Şcoala Gimnazială „Gheorghe Lazăr” Zalău, institutor Ioana Baboş. Coordonaţi de muzeograful Olimpia Mureşan şi de meşterul popular Floare Ţurcaş, elevii au învăţat din tainele acestui frumos meşteşug practicat în trecut de femeile satului.
Atelierul de ţesut se va repeta în fiecare vineri din luna februarie, pentru ca luna martie să fie dedicată „Poveştii lutului”, iar aprilie, atelierului „Din tainele naturii”. Proiectul va continua în mai, cu „În bucătăria bunicii”, în octombrie, cu „Armele strămoşilor”, în noiembrie, cu „Atelierul de artă”, iar în decembrie-ianuarie, cu „Din tainele restaurării”. Fiecare atelier are caracter interactiv, copiii având ocazia să înveţe o serie de lucruri interesante, de la reţeta şi tehnica de pregătire a biscuiţilor romani, la tehnici simple de luptă ori modul de restaurare a unui obiect de patrimoniu.
„De anul acesta ne-am gândit la o zi pe săptămână în care muzeul devine o şcoală puţin mai altfel. În fiecare zi de vineri a fiecărei luni calendaristice din structura anului şcolar, propunem şcolilor câte un atelier în care, pornind de la obiectul de patrimoniu din colecţiile noastre, să descoperim împreună cine suntem şi ce am făurit de-a lungul timpului. O experienţă interactivă din care toţi avem de câştigat, descoperind muzeul ca cel mai important spaţiu al identităţii noastre”, ne-a declarat Corina Bejinariu, directorul MJAI Zalău.
Potrivit spuselor sale, oferta se adresează instituţiilor şcolare din judeţ, iar programarea în cadrul atelierelor va respecta ordinea înscrierilor.

Leave a Comment