A apărut “Cartea de Aur a județului Sălaj (1933-1937)” – un volum care prezintă istoria Sălajului interbelic

La Editura “Argonaut” din Cluj-Napoca a apărut volumul “Cartea de Aur a județului Sălaj (1933-1937)”, avându-i ca autori pe Marin Pop, Daniel-Victor-Săbăceag și Dan-Gheorghe Vlasin. Volumul prezintă istoria Sălajului interbelic, în perioada 1933-1937 și a fost finanțat de către Muzeul Județean de Istorie și Artă (MJIA) Zalău, sprijinit logistic de către Serviciul Județean al Arhivelor Naționale Sălaj. Potrivit autorilor, ideea realizării  volumului a venit în urma studierii consistentului manuscris existent în patrimoniul Serviciului Județean al Arhivelor Naționale Sălaj, fondul Prefectura județului Sălaj, intitulat în mod sugestiv “Cartea de Aur”. În fapt, manuscrisul constituie o monografie a județului Sălaj pentru perioada 1933-1937, care se suprapune cu guvernarea liberală. În acest volum se regăsesc micro-monografii ale satelor sălăjene, cuprinse în “Cartea de Aur”, care reprezintă o importantă sursă istorică și un model de proiect pentru modernizarea ruralului sălăjean interbelic, cu bune și rele, un adevărat manual de bune practici în administrația publică locală, valabil și astăzi. Pe lângă informația scrisă, “Cartea de Aur” cuprinde câteva sute de fotografii ale satelor sălăjene (școli, biserici, case culturale, monumente istorice, fruntași ai satelor etc.), care, la rândul lor, constituie adevărate documente istorice, oferind o imagine inedită a Sălajului interbelic. Pentru o mai bună înțelegere a fenomenului, în cadrul studiului introductiv autorii au încercat să realizeze o analiză a perioadei respective: evoluția în timp a județului Sălaj; viața politică românească din această perioadă; adoptarea legii conversiei datoriilor agricole, care a stat la baza proiectului de modernizare a satelor românești; legislația privind statutul și rolul funcționarilor publici în implementarea acestui proiect. Volumul poate fi achiziționat de la sediul MJIA Zalău, strada Unirii nr. 9.

2 Thoughts to “A apărut “Cartea de Aur a județului Sălaj (1933-1937)” – un volum care prezintă istoria Sălajului interbelic”

  1. Anonim

    Felicitări! Ar fi bine să ajungă și prin bibliotecile școlilor!

  2. Anonim

    Am luat-o , acum o citesc , este foatre interesanta . ar fi bine sa fie in biblioteca fiecarui tanar student cel putin , e bine sa-ti cunosti trecutul . E cam scumpa , eu am sa o las mostenire la un nepotel deja l-am ales.

Leave a Comment