Val de scumpiri și în Sălaj. Prețurile au luat-o razna

Producătorii agricoli din Sălaj sunt îngrijorați de majorările de prețuri la carburanți, dar și la energia electrică, majorări despre care spun că vor duce la scumpiri în lanț inclusiv în industria alimentară. În multe cazuri, pâinea s-a scumpit deja, iar prețul uleiului a înregistrat creșteri semnificative.

Prețul motorinei a ajuns aproape la șapte lei litrul, iar această scumpire a dus la creșterea costurilor pentru efectuarea lucrărilor agricole. „Prețurile au crescut foarte mult și la îngrășăminte. Anul trecut, un sac de azotat era 85-90 de lei, iar acum costă aproape dublu. Un sac de îngrășământ costă 140-150 de lei. Aceste majorări influențează și prețurile altor produse. Motorina s-a scumpit foarte mult, grâul s-a scumpit, iar toate acestea vor duce la scumpiri în lanț. Uitați-vă la prețul uleiului ce mult a crescut în ultimele luni. De abia acum vor începe problemele cu prețul la produsele agricole. E o scumpire în lanț. Se scumpesc motorina și îngrășămintele, automat se scumpesc și lucrările de cultivare a terenurilor agricole. Ajungem la aproximativ 500 de lei pentru înființarea unei culturi pe un hectar de teren, e foarte mult, iar asta se va vedea în prețurile produselor finale”, ne-a declarat astăzi inginerul sălăjean Valentin Duca din comuna Sărmășag, un fermier cu o experiență de peste patru decenii în domeniul agricol.

Agricultura Sălajului, lovită în creștet

Un alt fermier, Radu Mălan, din Sighetu Silvaniei, ne-a explicat că aceste scumpiri se simt deja în activitatea fermierilor sălăjeni. „Domnule, costurile pentru cultivarea terenurilor au crescut foarte mult. Prețul motorinei a crescut exagerat, prețul energiei electrice este incredibil de mare, ne vin facturi tot mai mari, s-au scumpit îngrășămintele, iar toate acestea le vom vedea în prețul final al alimentelor și altor produse de care avem nevoie zi de zi. Mă tem că aceste scumpiri îi vor pune pe mulți pe butuci, iar multe terenuri vor rămâne necultivate”, a punctat Radu Mălan.

Prețuri mai mari la pâine

Și pâinea s-a scumpit și va continua să se scumpească, potrivit mai multor jucători din industria de panificație a Sălajului. De vină este scumpirea grâului, dar mai ales creșterea facturilor la energia electrică și gazele naturale, toate acestea având un impact negativ asupra prețului final al pâinii.

3 Thoughts to “Val de scumpiri și în Sălaj. Prețurile au luat-o razna”

 1. […] Producătorii agricoli din Sălaj sunt îngrijorați de majorările de prețuri la carburanți, dar și la energia electrică, majorări despre care spun că vor duce la scumpiri în lanț inclusiv în industria alimentară. În multe cazuri, pâinea s-a scumpit deja, iar prețul uleiului a înregistrat creșteri semnificative. Prețul motorinei a ajuns aproape la șapte lei litrul, iar această scumpire a dus la creșterea costurilor pentru efectuarea lucrărilor agricole. „Prețurile au crescut foarte mult și la îngrășăminte. Anul trecut, un sac de azotat era 85-90 de lei,  » Citeste mai mult […]

 2. Anonim

  Mai votați liberali, culmea, au fost și cu furiți de pendionari care au votat cu liberalii .

  1. Anonim

   Ce-aveti domnule cu liberalii.S-au tinut de cuvant.N-au bagat noi taxe.Numa’ ne-o scumpit tate alea de unde-si trage statul partea leului.Parolisti baietii.Si au facut si reforma in administratie.Numa’ 25000 de noi posturi,majoritatea sinecuri,ca si alea deja existente.
   Mai nimic,ne-au ciuruit si nu stiam ca doare asa rau.

Leave a Comment